A BENNÜNK LÉVŐ LÉLEK

Pál azzal folytatja, hogy szembeállítja az ember előtt álló, az életvitelből adódó két lehetőséget: a Lélek szerintit – azaz az Isten nekünk ígért Szentlelke szerintit – és a bűnös testi természet által meghatározottat. Az egyik örök életre vezet, a másik örök halálra. Nincs középút. Jézus szavaival: „Aki velem nincsen, ellenem van; és aki velem nem gyűjt, tékozol" (Mt 12:30). Ennél már nemigen lehet világosabban, egyértelműbben fogalmazni.

Milyen ígéretet talál Róm 8:9-14 verseiben, aki teljesen átadja magát Krisztusnak?

Ez a szakasz a „testben" való életet szembeállítja a „lélekben" való élettel. A „lélekben" való életet Isten Lelke, a Szentlélek vezérli. Isten Lelkét ez a fejezet Krisztus Lelkének is mondja, talán azért, mert Ő képviseli Krisztust, általa lakozik Krisztus a hívőben (9. és 10. vers).

Ezekben az igékben Pál visszatér ahhoz a képhez, amit Róm 6:1-11 verseiben használt. A „bűn teste", vagyis a bűnnek szolgáló test képletesen meghal a keresztségben. Az ó ember „ővele megfeszíttetett" (6. vers). De amiképpen a keresztség sem csak temetésből (alámerülésből) áll, hanem feltámadásból (a vízből való felemelkedésből) is, úgy a megkeresztelt ember is új életre kel. Ez azt jelenti, hogy a régi énünket nap mint nap halálra kell adnunk, méghozzá saját döntésünkkel. Isten nem veszi el az ember szabadságát. Még a bűn ó emberének halála után is lehet vétkezni. Pál ezt írta a kolossébelieknek: „Öldököljétek meg azért a ti földi tagjaitokat" (Kol 3:5).

Így tehát a keresztség után is megmarad a bűn elleni küzdelem. Akiben azonban a Lélek lakozik, annak immár isteni hatalma van a győzelemre. Mivel tehát az ember ilyen csodálatosan megszabadult a bűn szolgaságából, kötelessége, hogy többé ne szolgáljon a bűnnek.

A Jézust feltámasztó Isten Lelke lakozik bennünk, feltéve, ha engedjük. Időzzünk még el ennél a kérdésnél! Gondoljunk csak bele, milyen hatalom áll rendelkezésünkre! Mi tart vissza attól, hogy úgy éljünk vele, ahogy kellene?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 3. negyedév

Megváltás – a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: