A Krisztusban való >szabadság

SZOMBAT DÉLUTÁN

E heti tanulmányunk: Róma 8:1-17

„Nincsen azért immár semmi kárhoztatásuk azoknak, akik Krisztus Jézusban vannak, kik nem test szerint járnak, hanem Lélek szerint" (Róm 8:1).

A Római levél 8. fejezete Pál válasza a 7. fejezetre, ahol kétségről, kudarcról és kárhozatról beszél. A 8. fejezetben azonban Jézus Krisztus által a kárhoztatás helyébe szabadság és győzelem lép. A 7. fejezetben Pál azt adja tudtunkra, hogy ha elutasítjuk Krisztust, akkor az ott ecsetelt nyomorult állapotok jellemeznek. Szolgái leszünk a bűnnek, és nem tudjuk azt tenni, amit választunk. A 8. fejezetben viszont kifejti: Jézus Krisztus szabadulást kínál a bűntől, valamint lehetőséget arra, hogy megtegyük a jót, amit szeretnénk, amit különben testünk meghiúsítana. A fejezetet az apostol ezután szabadságunk végtelen árának érzékeltetésével folytatja. Krisztus, az Isten Fia, emberré lett, mert csak így kerülhetett közel hozzánk, csak így lehetett tökéletes példaképünk és helyettesünk, aki vállalta értünk a halált. A „bűn testének hasonlatosságában" jött el (3. vers), következésképpen a törvény igaz elvárása beteljesülhet bennünk (4. vers). Más szóval, Krisztus lehetővé tette a bűn feletti győzelmet, illetve a törvény elvárásainak való megfelelést. Tekintettel a terjedelem korlátaira, Róma 8. fejezetének csak az első tizenhét versét tárgyaljuk. Ahogy időnk engedi, olvassuk el a többi részét is, ahol Isten szeretetének csodálatos bizonyítékait találjuk. Ezek az igék nyomatékosan bemutatják, hogy milyen reménységünk lehet, mint népnek, amely felettébb diadalmaskodik „az által, aki minket szeretett" (37. vers), és aki e szeretetből adódóan „az ő tulajdon Fiának nem kedvezett, hanem őt mindnyájunkért odaadta" (32. vers).


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 3. negyedév

Megváltás – a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: