A BŰN MEGTESTESÍTÉSE

Milyen figyelmeztetést olvasunk Róm 6:12 versében?

Az „uralkodjék" ige mutatja, hogy Pál uralkodóként mutatja be a bűnt. A görög eredetiben itt szereplő ige jelentése szó szerint az, hogy „királyként uralkodni." A bűn túlságosan is kész felülkerekedni halandó testünkön, meghatározva magatartásunkat.

Amikor Pál azt mondja: „ne uralkodjék tehát a bűn…", ezzel arra utal, hogy a megigazult ember eldöntheti, megakadályozza a bűn uralmát az életében. Itt van az akarat szerepe.

„Meg kell értened az akarat tényleges erejét. Ez az emberi természetet uraló erő, a döntés vagy a választás hatalma. Minden az akarat helyes irányától függ. A választás képességét Isten megadta az embernek; tőled függ, hogy helyesen élj azzal. Bár szívedet nem változtathatod meg, és saját erődből nem szeretheted Istent, mégis szabad választásodtól függ, hogy Őt szolgáld. Mihelyt átadod neki az akaratodat, Ő fogja benned munkálni úgy az akarást, mint a cselekvést. Ily módon egész lényedet Krisztus Lelke uralja; szereteted Isten Fiában összpontosul, s gondolataid összhangban lesznek vele" (Ellen G. White: Jézushoz vezető út. Budapest, 2008, Advent Irodalmi Műhely. 36. o.).

Róm 6:12 versében a „kívánságai"-nak fordított szó azt jelenti, hogy akár jó, akár rossz dolgok utáni „vágyak"; ám a bennünk uralkodó bűn rossz kívánságokat szül. Ha csak a saját erőnkkel küzdünk ellenük, e vágyak erősnek, vagy akár legyőzhetetlennek bizonyulnak. A bűn kegyetlen zsarnok, sosem elégszik meg, mindig többet követel. Csakis hit által, a győzelem ígéretét kérve kerekedhetünk felül e hajthatatlan zsarnokon.

A „tehát" szó igen fontos ebben a részben. Az előzményekre utal, különösen arra, ami a 10. és a 11. versben olvasható. A megkeresztelt ember már „az Istennek él", vagyis Isten áll új élete középpontjában. Istennek szolgál, azt teszi, ami Istennek tetsző, nem szolgálhat egyszerre a bűnnek is. Az ember „az Istennek [él] a mi Urunk Jézus Krisztusban."

Olvassuk el újra a mai tanulmányban található White idézetet! Figyeljük meg, hogy milyen fontos a szabad akarat szerepe!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 3. negyedév

Megváltás – a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: