Hit általi megigazulás

SZOMBAT DÉLUTÁN

E heti tanulmányunk: Róma 3:19-28

„Azt tartjuk tehát, hogy az ember hit által igazul meg, a törvény cselekedetei nélkül" (Róm 3:28).

A mostani tanulmányunkkal elérkeztünk a Római levél alapvető tárgyához: a hit általi megigazuláshoz. Ez egy jogi kifejezés. A törvényszegő bíró elé kerül, majd tettéért halálra ítélik. Megjelenik azonban egy helyettes, aki magára vállalja a törvényszegő vétkét, ezzel megszabadítja a bűnöst, aki a helyettes felajánlását elfogadva, büntetlenül állhat a bíró előtt, úgy, mint aki el sem követte a vétséget, amelyért perbe fogták. Ez azért lehetséges, mert a feddhetetlen előéletű helyettes saját tökéletességét ajánlja a törvényszegőnek, aki bocsánatot nyert. A bűnös tehát úgy állhat a törvényszék előtt, mint aki sosem vétkezett.

Senki nem állítja erről az emberről, hogy ártatlan. Ellenkezőleg, bűnössége ismert, viszont mégis megbocsátást nyer.

A megváltási terv a bűnösökért van. A Helyettes, Jézus előélete makulátlan, és amikor a törvényszék előtt áll helyettünk, a mi igazságtalanságunk helyett az Ő igazságát fogadják el, tehát Isten igaznak nyilvánít. Nem saját tetteink miatt, hanem Jézusért, akinek az igazsága a miénk lesz, amikor „hit által" elfogadjuk. Innen ered a „hit általi megigazulás" kifejezés. Amikor elfogadjuk Jézust, a múltunktól függetlenül az Ő igazságában állunk Isten színe előtt, és egyedül ez az igazság menthet meg.

Ez valóban jó hír! Ennél jobb már nem is lehet.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 3. negyedév

Megváltás – a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: