BŰNBÁNAT

Egy ötéves kisfiú ellökte kishúgát. Ezután a szülei rávették, hogy kérjen bocsánatot. Egyáltalán nem fűlött hozzá a foga, így hát minden megbánás nélkül, makacsul a földet bámulva préselte ki fogai közül a szót: „Bocsánat." Ez aligha nevezhető igazi bűnbánatnak.

Erre a példára gondolva, olvassuk el a következő verset! „Vagy megveted jóságának, türelmének és hosszantűrésének gazdagságát, s nem fogod fel, hogy Isten jósága bűnbánatra vezet" (Róm 2:4, Káldi ford.)2? Mi a szakasz üzenete?

Figyeljük meg, hogy Isten jósága bűnbánatra vezeti, de nem kényszeríti a bűnöst! Az Úr nem alkalmaz erőszakot. Végtelenül türelmes, és arra törekszik, hogy minden embert szeretetével vonjon magához. A kierőszakolt bocsánatkérés a bűnbánat lényegével ellentétes, nem igaz? Ha Isten mindenkit bűnbánatra kényszerítene, mindnyájan üdvözülnénk; hiszen ugyan miért kényszerítene egyeseket bűnbánatra, míg másokat nem?

Mi vár azokra, akik ellenállnak Isten szeretetének, nem hajlandóak a bűnbánatra és engedetlenek maradnak? Róm 2:5-10

Ezekben a versekben, mint ahogy a Római levél egészében, Pál gyakran hangsúlyozza a jócselekedetek szerepét. A hit általi – a törvény cselekedetei nélküli – megigazulást sosem szabad úgy értelmezni, hogy a jócselekedeteknek nincs helye a keresztény életben. Például, a 7. vers szerint azok üdvözülnek, akik „a jócselekedetben való állhatatossággal" keresik azt. Az emberi erőfeszítés ugyan nem hoz üdvösséget, mégis része a megváltás tapasztalatának. Nehéz felfogni, hogyan juthat egy bibliaolvasó ember arra a következtetésre, hogy a cselekedetek egyáltalán nem számítanak. Az önkéntes, szívből fakadó, igazi bűnbánatot mindenkor követi az elhatározás, hogy felülkerekedjünk bűneinken, és elhagyjuk azokat.

Milyen gyakran tartunk bűnbánatot? Őszinte-e megbánásunk, vagy hajlamosak vagyunk egy vállrándítással elintézni hibáinkat, bűneinket? Ha ez utóbbi jellemez, hogyan változhatnánk meg? Miért kell megváltoznunk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 3. negyedév

Megváltás – a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: