AZ EMBER ÁLLAPOTA

Miért olyan könnyű keresztényként elfogadni Róm 3:23 üzenetét? Ugyanakkor mi miatt kérdőjelezhetik meg egyesek e szöveg igazságát?

Elképesztő módon még mindig vannak, akik vitatják az ember bűnösségét, és amellett érvelnek, hogy alapvetően jók vagyunk. E téves felfogás abból ered, hogy nincs világos képünk a valódi jóságról. Talán elégedettek lehetünk magunkkal – valaki máshoz képest. Adolf Hitlerhez viszonyítva még a maffiózó Al Capone is szinte szentnek tűnik. Viszont Istenhez, az Ő szentségéhez és igazságosságához mérve magunkat csak megvetést és elmarasztalást érezhetünk.

A fenti ige megemlíti „Isten dicsőségét" is. Ezt a kifejezést sokféleképpen értelmezték. Jelentésének legegyszerűbb magyarázatát talán 1Kor 11:7 versében találjuk: „ő [a férfi] az Istennek képe és dicsősége." A görög nyelvben a „dicsőség" és a „kép" jelentése szinte azonos. A bűn elcsúfította Isten képét az emberben. A bűnös tehát „híjával van" (új prot. ford.) Isten képének vagy dicsőségének, és tükrözni is csak nagyon hiányosan tudja azt.

Változott-e mára a helyzet (Róm 3:10-18)? A fenti leírásból mi jellemez leginkább bennünket, illetve milyenek lennénk, ha Krisztus nem lenne jelen az életünkben?

Akármilyen rosszak legyünk is, a helyzetünk nem reménytelen. Az első lépés: elismerni bűnösségünket, valamint azt, hogy önmagunkban képtelenek vagyunk változtatni bármin. Erről a Szentlélek győz meg. Ha a bűnös nem áll ellen késztetésének, a Lélek rávezeti az önámító, tettető és önigazoló álarc letépésére, valamint arra, hogy Krisztusra és irgalmára hagyatkozzon, így kérve az Urat: „Isten, légy irgalmas nékem bűnösnek" (Lk 18:13)!

Mikor fordult elő utoljára, hogy igazán szembenéztünk magunkkal? Mikor helyeztük mérlegre indítékainkat, tetteinket és érzéseinket? Felkavaró lehet ez az élmény, nem igaz? Mi az egyedüli reménységünk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: