TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Az apostolok története. 4. kiad. Budapest, 2001, Advent Kiadó. „Zsidó és pogány" (125–133. o.) és „Hitehagyás Galáciában" (252–255. o.) c. fejezet; Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. „A törvény és a szövetségek" c. fejezet (329–333. o.); Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó. „A választott nép" c. fejezet (19–22. o.).

„Ha pedig az ábrahámi szövetség már magában foglalta a megváltás ígéretét, akkor miért alkottak egy másik szövetséget a Sínai-hegyen? Rabszolgasága idején a nép nagymértékben elvesztette Isten ismeretét és az ábrahámi szövetség alapelveinek ismeretét is… A nép nem fogta fel saját bűnös voltát. Azt sem, hogy Krisztus nélkül lehetetlenség volt számukra Isten törvényének megtartása. Mindezek ellenére készségesen léptek szövetségre Istennel" (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 331–332. o.).

„Hamis tanítók befolyása következtében, akik a jeruzsálemi hívők közül kerültek ki, szakadások, tévtanok és érzékiség gyorsan terjedt a galáciai hívők között. Ezek az álnok tanítók zsidó hagyományokat kevertek össze az evangélium igazságával. Mellőzték a jeruzsálemi nagygyűlés határozatait; ráerőszakolták a pogányok közül megtértekre a ceremoniális törvények betartását" (Ellen G. White: Az apostolok története. Budapest, 1978, H. N. Adventista Egyház. 261. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Milyen értelemben helyezhet a gyülekezet, a család vagy akár mi magunk is szükségtelen terheket másokra (netalán önmagunkra)? Hogyan ismerhetjük fel, ha ezt tesszük? Vagy talán ennek éppen az ellenkezője veszélyeztet? Megeshet, hogy túlságosan laza lett az életvitelünk, olyannyira, hogy már nem is látszik rajtunk, milyen nemes feladatra hívott el Krisztus? Hogyan vehetjük észre, ha ez a helyzet?

2. Mire hivatkozva hangoztatják egyesek, hogy a szombat már nem vonatkozik a keresztényekre? Mit válaszolunk állításaikra? Miért olyan tévesek ezek az állítások?

3. Olvassuk el újra a Galáciai levél 1. fejezetének első tizenkét versét! Figyeljük meg, mennyire nem ismert megalkuvást, milyen dogmatikus és határozott volt Pál az evangélium értelmezését illetően! Mire következtethetünk ebből arra vonatkozóan, hogy bizonyos kérdésekben rendíthetetlenül kell állnunk, különösen most, a pluralizmus és a relativizmus korában?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 3. negyedév

Megváltás – a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: