VILÁGRA SZÓLÓ HÍRNÉV

„Először hálát adok az én Istenemnek Jézus Krisztus által mindnyájatokért, hogy a ti hiteteknek az egész világon híre van" (Róm 1:8).

Nem lehet tudni, hogyan jött létre a római gyülekezet. Nincs történelmi alapja annak a hagyománynak, amely Pétert és Pált nevezi a gyülekezet alapítójának. Talán egyes hívők, a jeruzsálemi pünkösd megtértjei (Az apostolok cselekedetei 2) alapították, akik Rómába látogattak, odatelepedtek, vagy talán a későbbi időben odaköltöző hívők csoportja tett bizonyságot hitéről a világ akkori fővárosában.

Mindenesetre meglepő, hogy már pünkösd után néhány évtizeddel ilyen ismertté lett ez a gyülekezet, amelyben korábban egyetlen apostol sem járt. „Az ellenállás dacára, húsz évvel Krisztus kereszthalála után, élő, komoly gyülekezet működött Rómában. Erős volt és lelkes, az Úr munkálkodott érte" (Ellen G. White megjegyzései, The SDA Bible Commentary. 6. köt. 1067. o.).

A „hit" itt nyilván a hithűségnek egy tágabb értelmét foglalja magában; vagyis a Krisztusban felfedezett új élethez való hűséget jelenti.

Olvassuk el Róm 15:14 versét! Milyennek írja le Pál a római gyülekezetet?

Pál apostol három említésre való dolgot emel ki a rómaiak keresztény tapasztalatából:

1. „Teljesek vagytok minden jósággal". Vajon ezt mondanák az emberek rólunk is? Velünk kapcsolatban vajon a jóság teljessége az, ami felkelti figyelmüket?

2. „Betöltve minden ismerettel". A Biblia ismételten hangsúlyozza a felvilágosultság, az ismeret és a tudás fontosságát, a keresztényeket ösztönzi az Ige tanulmányozására, hogy jártasak legyenek tanításaiban. „Az ige, hogy 'adok nékik új szívet' azt jelenti, hogy 'új elmét adok nekik.' A szívbéli változás mindig együtt jár a keresztény kötelesség világos felfogásával, az igazság megértésével" (Ellen G. White: My Life Today. 24. o.).

3. „Képesek… egymást is inteni." A hittestvérektől elszakítva az ember lelki élete nem lehet virágzó. Szükségünk van arra, hogy másokat bátorítani tudjunk, ugyanakkor mások minket is erősítsenek.

Mi jellemzi gyülekezetünket? Milyen a hírneve, és van egyáltalán híre? Mit árul el válaszunk a gyülekezetünkről?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 3. negyedév

Megváltás – a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: