ÉTRENDÜNK MA

„Mert az Isten országa nem evés, nem ivás, hanem igazság, békesség és Szentlélek által való öröm" (Róm 14:17). Hogyan értsük ezt a szöveget az étkezés és az egészség kérdéskörében vizsgálva? Milyen végletektől kell tartózkodnunk?

Adventistaként kifejezetten hálásak lehetünk azokért a tanácsokért, amelyeket az egészséget illetően kaptunk. Az orvostudomány is megerősíti az általunk hirdetett étrendre vonatkozó alapvető elveket. Ellen White 1909-ben, az utolsó generál konferenciai beszédében a következő üzenetet mondta el: „Nem jelölünk ki egyetlen pontos vonalat sem, amit az étrend tekintetében követni kell; viszont azt állítjuk, hogy azokban az országokban, ahol bőséggel találhatók gyümölcsök, gabonafélék és diófélék, ott Isten népe számára nem a húsételek a megfelelőek" (Ellen G. White: Testimonies for the Church. 9. köt. 159. o.). Más szóval tehát, ha a helyzetünk megengedi, hogy így táplálkozzunk, akkor törekednünk is kell erre. Ettől persze nem válunk igazzá, sem szentté, és semmi esetre sem kerülünk olyan helyzetbe, hogy elítélhessük azokat, akik nem úgy táplálkoznak, ahogy mi azt a legjobbnak véljük. Viszont egészségesebbek lehetünk, és ugyan ki ne szeretne egészségesen élni?

A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek felállítottak egy ételpiramist, azaz egy olyan ábrát, amelyen feltüntetik a leghasznosabb ételféléket, és azt, hogy miből mennyit ajánlatos fogyasztani. A piramis alján a hántolatlan gabonafélék helyezkednek el: pl. kenyér- és tésztafélék, barnarizs. Ezekből kell a legtöbbet enni, naponta 6-11 adagnyi mennyiségben. A következő szinten a gyümölcs- és zöldségféléket találjuk, amelyekből napi 5-9 adag fogyasztása javasolt. Ezután jönnek a tejtermékek és a tojás, naponta 2-3 adaggal. Ez a csoport azért fontos a vegetáriánusok számára, mert ez biztosítja a szervezet részére a megfelelő mennyiségű B12-vitamint. A következő csoport már majdnem a piramis csúcsán helyezkedik el (ami azt jelenti, hogy még kisebb mennyiséget kell magunkhoz venni belőle). Ide tartoznak a hüvelyesek, a diófélék, a magvak és vegetáriánusok esetében a húspótló készítmények, a húst is fogyasztók étrendjében pedig a halak, a szárnyasok és a vörös húsok, amelyekből azonban csak keveset javasolt enni. A piramis csúcsán találhatók azok az ételféleségek, amelyekből a legkisebb mennyiségre van szükségünk: zsiradékok, olajok, édességek és a jódozott só.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 2. negyedév

Egészség és gyógyulás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: