TISZTÁNAK MARADNI

Gyakran oda vezet a rengeteg kísértés, ami körülvesz, hogy az ember erkölcsi téren engedményeket tesz. A költségek elszámolásánál nem is olyan nehéz egy kicsit „megnyomni a ceruzát", többet számolni. Vagy milyen könnyű a férfiaknak csak néhány pillantást vetni pornográf internetes oldalakra. Könnyen előfordulhat a gyerekekkel is, hogy nem mondanak igazat szüleiknek. Milyen könnyű csalni egy kicsit az adóbevalláskor, vagy belemerülni az étel-ital habzsolásába, vagy lesni az iskolában. Milyen könnyű… – és a felsorolást szinte vég nélkül folytathatnánk.

1Móz 39:6-12 1Sám 24:1-10 Dán 6:1-10

Olvassuk el az alábbi bibliai történeteket! Hogyan térhettek volna le egy szempillantás alatt a becsület útjáról ezek a férfiak? Mit tanulhatunk az élettörténetükből? Olvasás közben próbáljuk meghatározni, hogy mi lehetett kísértéseik hátterében! Vajon hányféle nyomás nehezedhetett rájuk? Milyen könnyen mentséget találhattak volna arra, ha másképp döntenek?

Sokan elismerik, ha magukba szállnak, hogy alkalmanként nem a legegyenesebb utat választják, vagy nem egészen tisztán járnak el. Előfordulhat, hogy valaki éppenséggel nem hazudik, csak nem pontosan mondja el az igazságot. Talán úgy gondolja, hogy a nyílt beszéd rontana a helyzeten. Az élet különféle területein sor kerülhet ilyen viselkedésre. Milyen helyzetekben fordulhat elő, hogy valaki az egyenes út helyett inkább a megalkuvást választja? Miért olyan könnyű ezt tenni?

Nevezzünk meg valakit, akit becsületes, jó embernek tartunk! Lehet történelmi alak, vagy valaki, akiről a hírekben hallottunk, de az ismerőseink köréből is választhatunk. Melyek azok a tulajdonságai, amelyekre mi magunk is vágyunk? Mit tehetünk, hogy a mi életünkben is inkább ezek a vonások érvényesüljenek?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 2. negyedév

Egészség és gyógyulás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: