AZ ELSŐ ITTAS EMBER A BIBLIÁBAN

Mi az, amit magunk után akarunk hagyni? Pontosabban, mit szeretnénk, mire emlékezzenek az emberek a halálunk után? Arra, hogy gazdagságban, népszerűen éltünk, politikai hatalomra tettünk szert? Mi számít igazán?

A Bibliában megismerhetünk különböző embereket, akik nyomot hagytak a világban. Néhányan kifejezetten jót, mások inkább rosszat, és voltak, akik ilyet is, olyat is.

Gondoljunk csak Noéra! Valószínűleg az jut eszünkbe vele kapcsolatban, hogy ő volt az első evangelizátor, még ha nem is járt nagy sikerrel. Százhúsz évig prédikált, de mindössze egy maroknyi csoport megtérését mutathatta fel, akik közvetlen családtagjai voltak. Isten azonban kimondottan elismeréssel tekintett rá. Az özönvíz előtti világ gonoszságai és kegyetlenségei közepette „Noé kegyelmet talála az Úr előtt" (1Móz 6:8).

Hogyan talált Noé kegyelmet az Úr előtt? 1Móz 6:9, 22

Noé hűsége és engedelmessége dacára, annak ellenére, hogy mindent megtett, amit az Úr kért tőle, egy másik történetet is megemlít róla a Biblia. Olvassuk el 1Móz 9:20-27 verseit! Mi a tanulsága ennek a szomorú esetnek?

Noénak sikerült elérnie, hogy a Biblia krónikája elsőként őt említse a részegek közül. Milyen szomorú, hogy aki annyit tett az Úrért, akire Isten olyan nagy felelősséget bízott és jó szemmel nézett, az is így elbukott!

Agyunk igen fontos a kapcsolatteremtés szempontjából, ezért nem szabad mérgező anyagokkal és szerekkel befolyásolni, hogy elködösüljön az értelmünk és józan ítélőképességünk. Noé esete figyelmeztetés és példa, amiből okulhatunk, hogy még a „legjobb", legerősebb, leghűségesebb ember sem mentesül automatikusan a kísértésektől, vagy a nyílt bűntől! Az italozás önmagában is helytelen volt, ráadásul Noé valószínűleg féktelen tivornyázásba csapott át. Ha ő így vétett, vajon nekünk is kell óvakodnunk a rossztól?

Hallottunk olyan, korábban köztiszteletben álló egyházi/gyülekezeti vezetőről, aki elesett? Fáj látni, hogyha valaki, akire addig felnéztünk, megbotlik és csalódást okoz. Hogyan lehet könyörülettel fordulni azokhoz, akik valójában nem érdemesek erre – mint ahogy mi sem vagyunk azok?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 2. negyedév

Egészség és gyógyulás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: