A KERESZTSÉG VIZE

ApCsel 8:35-39 szakaszában Filep a szerecsen komornyiknak magyarázta a Szentírást, a Jézusról szóló jó hírről beszélt. A komornyik elfogadta, hogy Jézus Krisztus az Isten Fia. Amikor egy vízpartra értek, megkérdezte Fileptől: „mi gátol, hogy megkeresztelkedjem?" Ekkor Filep megkeresztelte, ő pedig örömmel folytatta útját. A vízben nem történik csoda; a keresztség a megtisztulás szimbóluma. A Szentlélek ajándéka alakítja át az ember életét. Keresztségünkkor külső jelét adjuk annak, hogy elfogadjuk Jézust. Jn 3:5-8 szakaszában Jézus így szólt Nikodémushoz: „Ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába" (5. v.).

Mi történik az alámerítéses keresztségkor (Róm 6:1-6)?

Az őszinte megtérést szimbolizáló alámerítéses keresztség az ember életének megtisztítását jelöli. Az Újszövetség többször említi ezt a fajta keresztséget, kiemelve e szertartás fontosságát a keresztény ember életében. „Térjetek meg és keresztelkedjetek meg mindnyájan a Jézus Krisztusnak nevében a bűnöknek bocsánatjára; és veszitek a Szentlélek ajándékát" (ApCsel 2:38). Amikor üdvösségre jutunk, megkeresztelkedünk Krisztusba (Gal 3:26-27), aki befogad testébe, az egyházba (1Kor 12:13). A Biblia a víz általi keresztség jelképével fejezi ki a belső megtisztulást (Ef 5:25-26) és a lelki újjászületést (Jn 3:5). Egyesek természetesnek veszik, hogy megkeresztelkedhetnek, míg másoknak ma is óriási bátorságra van szükségük ehhez a lépéshez. Bizonyos országokban, ha valaki megkeresztelkedik, elfordulhat tőle házastársa, megtagadhatja családja vagy közössége, bebörtönözhetik, sőt, akár ki is végezhetik. Jézus földi élete során tett egyik utolsó kijelentése azonban így hangzik: „Aki hiszen és megkeresztelkedik, idvezül; aki pedig nem hiszen, elkárhozik" (Mk 16:16). Gondolkozzunk el erről még egy kicsit! Jézus utolsó kérései között arra bátorított, hogy higgyünk benne, és felszólított a keresztségre is. Ha Jézus ennyire fontosnak tartotta, nekünk sem szabad átsiklanunk fölötte!

Hogyan tapasztaltuk annak valóságát, amiről Pál Róm 6:1-6 verseiben írt? Hogyan változtatott meg bennünket a Krisztusban való új élet? Mitől mentett meg ezáltal az Úr? Még mely területeken szükséges a további változás? Mit tehetünk, hogy jobban együtt tudjunk működni az Úrral, aki kész megtisztítani a bűneinktől?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 2. negyedév

Egészség és gyógyulás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: