AZ ÉLŐ VÍZ

Milyen különböző értelemben említi Jn 4:1-26 a vizet? Melyiknek mi a jelentősége? Mi az üzenete a történetnek ma?

Jézus találkozott egy asszonnyal Samáriában, aki Jákób kútjához ment vízért. A Mester vizet kért tőle, majd a kialakuló beszélgetés közben elmondta, hogy Ő olyan vizet adhat neki, ami örökre elveszi szomjúságát. Önmagát Élő Víz nek nevezte. Ez a fogalom az fejezi ki, hogy Jézus egyaránt biztosíthat békét, örömet, bűntől való szabadulást, bűnbocsánatot, és az Istennel való közösség érzését. A keresztények Jézus Krisztusban találnak megoldást mindenre.

Jézus mindannyiunknak felkínálja a vele közösen végzendő szolgálat lehetőségét. Ajánlata ma is érvényes, hiszen Ő nem változik. Sokan tudják: nyugtalanságuk, bizonytalanságuk és a hiábavalóság érzése elszállt, amint tapasztalták az Úr együttérzését, szeretetét, azt, hogy elfogadta őket.

Isten a lelki víz bőségét ígérte, ha keressük Őt. Jel 22:17 versében felkínálja, hogy vegyük „az élet vizét ingyen" . Az Élet Forrása, Jézus Krisztus közelében maradva bőséggel áradhat a Szentlélek áldása életünkre. Jézus mindig mindenkit szeretettel kínál: igyunk bátran ingyen az élet vizéből (Jn 4:13-14).

Ahogy Izráel népének Isten ingyen fakasztott vizet a sziklából, Jézus ma is úgy adja az élet vizét (1Kor 10:1-4).

Az élő vízhez bárki hozzáférhet, függetlenül attól, hogy milyen a múltja, milyen hibákat követett el, vagy éppen most milyen helyzetben van. Jézus arra biztat, hogy igyunk ebből a vízből, méghozzá Krisztus kegyelme által ingyen!

Jól tudjuk, hogy Jézus minden embernek felkínálja az élő vizet. Milyen tapasztalatot szereztünk már e vízzel? Megismertük jótékony hatásait és a hozzá kapcsolódó ígéreteket? Sokat merítünk belőle, vagy visszafogjuk magunkat? Ez utóbbi esetében, vajon mi késztet rá? Milyen „nyereséggel kecsegtető" dolgok miatt nem merítünk annyit, amennyit lehetne? A Jézus által felkínált ígéretekhez hasonlítva milyennek tűnnek ezek?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 2. negyedév

Egészség és gyógyulás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: