A TESTEDZÉS ELŐNYEI – 2. rész

Kétségtelen, hogy testünket éppen annyira fontos erősíteni, mint hitünket. Bármiféle edzésprogram elkezdése előtt azonban biztosan kell tudnunk, hogy egészségi állapotunk lehetővé teszi-e a rendszeres testgyakorlást. Amennyiben már valamilyen meglévő egészségügyi problémával vagy fogyatékkal élünk, bölcs dolog orvos tanácsát követni a végzett gyakorlatok intenzitását illetően.

Minden edzésprogrammal kapcsolatban három dologra kell odafigyelni: gyakoriság, intenzitás és időtartam.

1) Gyakoriság. Mostanában az egészség és erőnlét optimális szintje elérése érdekében azt szokták javasolni, hogy hetente legalább hatszor végezzünk valamilyen testmozgást.

2) Intenzitás. Az edzés intenzitása az ember életkorától és egészségi állapotától függően változó. A tervük mellett következetesen kitartók idővel egyre keményebben és keményebben tudnak edzeni. Jó, ha a szívverésünk gyorsul és megizzadunk, de mindenki maga határozza meg a tempót. Ami az egyik embernek megfelelő, nem feltétlenül jó a másiknak is.

3) Időtartam. A becslések szerint a napi 45-90 perces testmozgás a legideálisabb, de már az is hasznos, ha legalább 30 percet tud edzésre fordítani az ember a hét hat napján. Ezt az időt is fel lehet azonban bontani kisebb egységekre, pl. 10 perc mozgás minden reggel, délben és este. Úgy időzítsük, ahogy a napi időbeosztásunk megengedi. A testedzés egyik remek és fenntartható formája például a gyaloglás.

Az edzés bizonyítottan számos előnnyel jár: segít a megfelelő testsúly megőrzésében, hozzájárul a magas vérnyomás csökkentéséhez, továbbá a magas vérnyomás minden terápiájának fontos kiegészítője (orvosi tanács és felügyelet mellett). A rendszeres testmozgást végzők között kevesebbszer fordul elő a 2. típusú cukorbetegség. Emellett a szív egészségének megőrzését többek között még azzal is segíti az edzés, hogy emeli a „jó", azaz a HDL-koleszterin szintjét.

A rendszeres mozgás következtében javul a közérzetünk, ami részben a szervezetünkben edzéskor termelődő endorfin nevű hormonnak köszönhető. A rendszeres testedzés késlelteti az Alzheimer-kór előrehaladását, és általánosságban javítja az agyműködést is. A rendszeresen sportolók között kevesebb a depreszsziós, de a mellrák és vastagbélrák kialakulásának megelőzésében is szerepet játszik a mozgás. Számos és sokféle jótékony hatással számolhatunk tehát.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 2. negyedév

Egészség és gyógyulás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: