DÖNTÉSEINK ÉS A KÖVETKEZŐ NEMZEDÉK

5Móz 30:10-19 szakaszában mi a lényege annak, amit az Úr mondott né-pének? Mely pontok emelkednek ki leginkább? Hogyan értsük azt a gondolatot, miszerint választásuk hatással lesz utódaik életére is? Mit jelent ez? Hogyan hatnak döntéseink a gyermekeinkre?

Az élet fontos döntései általában nemcsak az ember saját életét határozzák meg, hanem a gyermekeiét is. Befolyásunk sokkal nagyobb, mint gondolnánk! Példa erre az alkoholfogyasztás. A világban előszeretettel hangoztatják a napi egy pohár alkohol fogyasztásának úgynevezett „előnyeit". Sokakat elhitetett a kampány, amit a szeszipar a haszon reményében támogat. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy e tanulmányokban komoly hibák vannak, amelyek helyesbítésekor kiderült: az állítólagos előnyök egyszerűen nem léteznek.

Az alkohol marad az, ami volt: az egyik legnagyobb csapás az emberiség számára. Balgaság volna, ha a számos figyelmeztetés ellenére most kevésbé tartanánk tőle!

Köztudott, hogy azoknak az embereknek, akik egyszer megkóstolnak valamilyen szeszes italt, körülbelül a 7%-a alkoholista lesz, vagy az italozásból eredő gondokkal fog küzdeni. Ha valaki úgy dönt, hogy családi körben alkalmanként elfogyaszt egy kevés alkoholt, nem biztos, hogy ő maga ennek megérzi valamilyen utóhatását. Lehet, hogy neki nem árt túlzottan az ital. Mi a helyzet azonban a gyerekeivel? Milyen példát mutat nekik? Annak, aki fogyaszt szeszes italt, nagy valószínűséggel a gyermekei is isznak majd. Vajon megérné olyasmit választani, ami tönkreteheti gyerekei életét? Tudományos vizsgálatok egyértelműen igazolják, hogy sokkal nagyobb az alkohol okozta problémák kialakulásának a kockázata az olyan családban felnövő gyerekek között, ahol fogyasztanak alkoholt, mint ott, ahol tartózkodnak a szeszes italoktól. Már ennek az egyszerű ténynek is nagyobb óvatosságra kellene késztetnie azzal kapcsolatban, milyen példával járunk elöl! Olvassuk el ismét 5Móz 30:10-19 verseit! A döntéseink tehát nemcsak önmagunkra, hanem gyermekeinkre is hatnak! Akinek pedig nincs gyereke, ugyan miért kockáztatna? Isten azért adta tudtunkra az egészséges életmód elveit, mert a javunkat akarja. Vajon hiszünk az Úrban annyira, hogy komolyan vegyük a szavát?

Az alkohol romboló hatásának számos példáját említhetnénk. Ugyan miért követnénk el balgaságot, miért vállalnánk az italozás veszélyeit, vagy ami még rosszabb, miért tennénk olyasmit, amivel másokat is rossz útra terelnénk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 2. negyedév

Egészség és gyógyulás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: