A SZABADSÁG VALÓSÁGA

Általában sokat beszélnek a „szabadságról". Politikai mozgalmak például ilyen vagy olyan módon nagy hangsúlyt helyeznek rá. Az Egyesült Államok egyik tagállamának jelszava kérkedően így hangzik: „Élj szabadon, vagy halj meg!" A szabadság valójában igencsak összetett fogalom. Mást és mást jelent különböző embereknek, különböző összefüggésben. Nem is mindig könnyű rámutatni, hogy ki mit ért pontosan a szóban forgó „szabadság" alatt. Egy dolog azonban biztos. Amikor Isten megteremtette az embert, erkölcsi lénynek alkotta meg. Ehhez szükség volt arra, hogy az ember rendelkezzen erkölcsi szabadsággal. Más szóval, képesnek kellett lennie arra, hogy ha akar, rosszul is dönthessen, különben, ha nem lenne meg ez a lehetőség, aligha beszélhetnénk szabadságról.

Olvassuk el 1Móz 2:16-17 verseit! Mit mondott Isten Ádámnak? Mit üzent ezzel? Mi utal arra, hogy Ádám valóban rendelkezett erkölcsi szabadsággal?

1Móz 3:1-6 szakaszában arról olvasunk, hogy Ádám és Éva is erkölcsi szabadságot kapott. Ugyan miért figyelmeztette volna őket Isten, hogy ne egyenek a fa gyümölcséből, ha nem lett volna választási lehetőségük? Tehát a tökéletes környezetben élő tökéletes lények erkölcsi szabadságot élveztek. Ez a szabadság már az emberi lét kezdetétől fogva nyilvánvaló volt.

1Móz 3:1-6 szerint mely esetekben élt választási jogával Ádám és Éva? Hogyan tudtak volna mindketten jobb döntéseket hozni? Mit tanulhatunk e szakaszból saját döntéseinket illetően?

Az emberi szabadság minden bizonnyal igen fontos Istennek. Végtére is, nézzük meg, mekkora árat kellett fizetnie azért, mert mi visszaéltünk szabadságunkkal! Ezt az ajándékot olyan szentnek, olyan nélkülözhetetlennek tartja, hogy inkább vállalta a keresztet, miután az ember helytelenül élt kapott szabadságával, minthogy szabadságát megtagadja tőle.

Milyen alapvető hibát követett el Ádám és Éva? Ballépéseiket ismerve mit tehetünk, nehogy hozzájuk hasonlóan mi is rosszul döntsünk? Milyen szempontból mondhatjuk, hogy hasonló kísértések előtt állunk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 2. negyedév

Egészség és gyógyulás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: