A KEGYELEM ISTENE

„Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekből, hogy senki ne kérkedjék" (Ef 2:8-9). Foglaljuk össze ezt a verset a saját szavainkkal! Miért fontos, hogy az üdvösséget csakis hit által, és nem cselekedetek révén lehet elérni? A cselekedetek miért nem üdvözíthetnek? Gal 3:21

Egy epilepsziás fiatalember rohamot kapott, és a New York-i metró vágányai közé zuhant, éppen mielőtt a szerelvény az állomásra érkezett. Az egyik utas habozás nélkül utánaugrott a sínek közé, és saját testével nyomta le a rángatózó fiút, amíg a vonat csikorogva meg nem állt felettük. Ekkor kikiáltott: „Jól vagyunk!" Csak önfeláldozó tettével menthette meg utastársát a biztos haláltól. Nagyszerű példa ez a meg nem érdemelt kegyelemre, és arra, amit Jézus tett értünk. Képzeljük csak el, mennyire hálás lehetett a fiú az életét megmentő idegennek! Mennyivel inkább hálával tartozunk Jézusnak mindazért, amit értünk tett!

A döntő kérdés azonban mindenki esetében az: hogyan adjuk tanújelét hálánknak az életünkkel? Ha az ember csak beszél arról, hogy mennyire hálás Jézusnak, vagy mennyire szereti Istent azért, amit Jézus értünk tett, az még kevés. A lényegre, hitünk valóságának igazi bizonyítékára a cselekedeteink mutatnak rá. Nem, mintha a cselekedeteinkkel próbálnánk biztosítani az üdvösségünket (ez lehetetlen!), hanem azért, mert a szívünk hálával teli. Azért dicsérjük Istent, amit Jézusban már megkaptunk, valamint az ígéretekért.

Időnként azonban az ember nem is tudja igazán értékelni mindazt, amit Krisztus tett értünk. Egy ifjúsági osztályban a megváltási tervről beszélgetve az egyik fiú ezt mondta: „Én semmit nem tettem, ami miatt halált érdemelnék!" Pedig tény, hogy érdem szerint mindnyájunkra halál vár! Vagy talán másképpen is fogalmazhatnánk: Mit tettünk, ami miatt életet érdemelnénk? Tettünk valamit, amiért megérdemelnénk az örök életet? Mi van bennünk, ami arra késztette Istent, hogy annyi mindent elviseljen üdvösségünkért?

Gondolkozzunk el az előző bekezdésben felvetett kérdéseken! Milyen válaszokat találunk? Végeredményben mit mutathatna fel bárki is, ami miatt örök életet érdemelne? Vajon kit mondhatnánk annyira értékesnek, hogy Jézusnak valóban meg kellett halnia érte? Hogy tekintsünk tehát Jézusra, aki üdvösségünkért vállalta a halált? Vajon a tetteink mennyire tükrözik hálánkat?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 2. negyedév

Egészség és gyógyulás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: