KÖNYÖRGÉS ÖNMAGUNK ELVISELÉSÉÉRT

Istenem, segíts, hogy soha ne lázadozzam azért, mert testileg nem vagyok olyan, amilyen szeretnék lenni, hogy alakom nem olyan szerencsés, arcvonásaim nem olyan harmonikusak, mint másoké, és hogy sokan jóval sikerültebben kerültek ki alkotóműhelyedből, mint én!

Segíts, hogy természeti adottságaimat el tudjam fogadni olyannak, amilyenek, s ne tegyek állandóan összehasonlításokat, hogy másoknak mennyivel könnyebb a dolguk, hiszen lehet, hogy ők nálam többet küszködnek indulataikkal, szenvedélyeikkel!

Segíts, hogy ne zúgolódjam szellemi képességeim miatt sem; ne fájjon, hogy másokat élesebb értelemmel áldottál meg, mint engem! S ha valaki szellemességét csillogtatja, soha ne akarjam elhomályosítani ragyogását!

Egyébként is, Te öröktől fogva láttad, amit én nem láthatok, hogy ha például csak egy kicsit is szebb lennék, az talán vesztemet okozná; vagy ha természetem valamivel szerencsésebb volna, feladnám talán az önmagammal vívott harcot, s lejjebb csúsznék, mint ahol most állok. Vagy ha több szellemi képességet kapok, könnyen elsodorna a kevélység.

Add, hogy megértsem: a meg nem kapott talentumokkal nem kell elszámolnom! De amit adtál, azt kamatostól várod vissza tőlem és másoktól is.

Nagyon könyörgök, Istenem, azért a kegyelemért, hogy soha, egy pillanatra se legyek irigy azokra, akik akár testi vonatkozásban, akár szellemi téren, akár lelkiekben többek, különbek nálam. Sőt, készségesen ismerjem el bennük ajándékaidat, és ne keseredjem meg a magam valósága miatt, még akkor sem, ha azt első pillanatban leverő érzés tudomásul vennem.

Add, hogy megbékéljek önmagammal! Ha néha keserű szájízzel állapítom is meg önmagam semmiségét, ha itt-ott túlzottan hajlok is a pesszimizmusra, Istenem, adj világosságot arról, hogy meglássam: ez valójában nem alázatosság, hanem kevélység. Hiszen csak az olyan önkritikának és önismeretnek van értéke, amely arra vezet, hogy ne bízzak önmagamban, de annál jobban bízzam benned. Ha csüggedés vagy kétségbeesés a következmény, láttasd meg, hogy ez túlzott önértékelésem, és szabadíts meg tőle! (Egy régi, elsárgult, stencilezett lap üzenete.)

Végül kérlek, támogass, hogy abból, ami most vagyok, komoly igyekezettel és elszánt lendülettel kihozzam azt, ami adottságaim és körülményeim által lehetek! Mert tudom, Te tőlem is vársz valami olyat, amit csak én tudok megvalósítani, senki más. Kegyelmeddel ezt meg is akarom tenni. Láttasd meg velem, Uram, Istenem, s add áldásodat igyekezetemre!

2010. 2. negyedév

Egészség és gyógyulás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: