„HOLT EBNEK" IS JÁR A KEDVESSÉG

Olvassuk el 2Sám 9:1-13 verseit! Mivel fejezte ki jóságát Dávid? Cselekedeteivel hogyan mutatta be Istent?

„Dávid ellenségeitől származó uszítás hatására Méfibósetnek erős előítélete volt a királlyal szemben, akit trónbitorlónak tartott. A nagylelkű és udvarias fogadtatás azonban, amelyben az uralkodó részesítette, valamint kedvessége hamarosan megnyerték a fiatalember szívét. Méfibóset éppen olyan erősen kötődött Dávidhoz, mint apja, Jonathán. Úgy érezte, hogy érdeke a király érdeke, akit Isten választott királynak" (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 662. o.).

Dávid Saul családja iránti kedvessége azt mutatja, hogy az isteni mintát akarta követni velük való kapcsolatában. Megértette, hogy gyarló emberként (ahogy mi is azok vagyunk) részesült Isten jóságában, noha nem érdemelte meg, és másokkal is ilyen jósággal kívánt bánni.

Mielőtt Isten kedvességét mi is továbbítanánk, mivel kell tisztában lennünk? Mi Lk 7:47 versének alapvető tanítása, amelynek segítségével tökéletesebb képet nyerünk a szívesség fogalmáról?

Gondolkozzunk el néhány percig Isten jóságáról! Vajon megérdemeljük? Gondolataink, tetteink és szavaink csakugyan annyira önzetlenek, szentek, szeretetteljesek és türelmesek, hogy Isten csak azt adja vissza, amit tőlünk kapnak embertársaink? A válasz valószínűleg nem, de pontosan ez a beismerés az, aminek meg kell történnie. Amikor felismerjük, mi mindent bocsátott meg Isten, amikor rádöbbenünk arra, hogy minden rosszaságunk és helytelen cselekedetünk ellenére is szeret, akkor értjük meg igazán, mit jelent kedvesnek lenni, és jó szívvel viseltetni azok iránt, akik nem érdemlik meg szeretetünket, jóságunkat. Ezért fontos Jézus keresztjét mindenkor magunk előtt látni!

Mi mindent bocsátott meg nekem Isten az elmúlt évek során? Ennek fényében hogyan kellene viselkednem azokkal, akik megbántottak?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: