A Lélek gyümölcse: béketűrés

SZOMBAT DÉLUTÁN

E heti tanulmányunk: 1Mózes 6:3; 2Mózes 34:6; Márk 4:26-29;

Róma 15:5; Efézus 4:1-2; Jakab 1:2-4

„Mert békességes tűrésre van szükségetek, hogy az Isten akaratát cselekedvén, elnyerjétek az ígéretet" (Zsid 10:36).

A görög nyelvben két szó fejezi ki azt, hogy „béketűrés" („türelem" – új prot. ford.). A hüpomoné „kitartás", „rendíthetetlenség", „állhatatosság" olyan helyzetben, amin nem lehet változtatni. A másik szó, a makrothümia magyar jelentése „nagyszerű" vagy „nehezen gerjed haragra"; ellentétes az ingerlékenységgel és a türelmetlenséggel. Általános jelentése: „kitartás", „tántoríthatatlanság", még nagy nehézségek idején is. Gyakran használatos az emberekkel szembeni türelem kifejezésére.

A türelmes ember kedves, szelíd és minden helyzetben kiegyensúlyozott. A béketűrő jellem igazi próbája nem a várakozás, hanem a várakozás során tanúsított viselkedés. „A kitartásban pedig tökéletes cselekedet legyen, hogy tökéletesek és épek legyetek minden fogyatkozás nélkül" (Jak 1:4).

Gyakorlatra és Isten kegyelmére van szükség ahhoz, hogy teljes béketűrésre jussunk. Az énünket félretéve kell engedelmeskedni a Szentlélek késztetésének. Ha a türelem leckéjét elsajátítottuk, Isten sok más áldásában is részesülni fogunk, ami mindannyiunk számára örömhír.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: