ÖRÖM A PRÓBÁK IDEJÉN (János 16:33)

„Azért beszéltem ezeket néktek, hogy békességetek legyen énbennem. E világon nyomorúságtok lészen; de bízzatok: én meggyőztem a világot" (Jn 16:33).

Egy régen elterjedt tévhit szerint csak két oka lehet annak, ha valakit nehézségek sújtanak: vagy valamilyen bűnt követ el, vagy pedig nincs elég hite. Micsoda durva és rideg kép ez Istenről! Jézus azonban egyértelműen elmondta, hogy ebben az életben minden embernek lesznek gondjai, problémái, hívőnek és hitetlennek egyaránt. Nagyon szeretjük Dániel történetét, azt, amikor az oroszlánok vermébe dobták, de a legtöbb keresztényt valóban szétmarcangolták a vadállatok, amikor odavetették őket. A három héber ifjú ugyan sértetlenül jött ki a tüzes kemencéből, ám a máglyára kötött keresztények többsége megégett!

Minek a reményét, ígéreteit találjuk a következő versekben fájdalmas próbák idejére? Gal 6:9; Jak 1:2-4; 1Pt 1:6

Arról se feledkezzünk meg, hogy sok kereszténynek ma egyszerűen azért nincs öröme, mert csak magával törődik! Bármennyire is valóságosak problémáink, ha gondolataink kizárólag azok körül forognak, csak tovább rontjuk a helyzetet. Igenis, van ok az örömre, persze nem magunk miatt, hanem Istenben!

Jézus így fogalmazott: „Néktek pedig még a fejetek hajszálai is mind számon vannak" (Mt 10:30). Gondoljunk a szavakban rejlő ígéretre! Ha próbáink idején – tudva, hogy életünk Jézus kezében van – másoknak igyekeznénk segíteni, akkor tapasztalhatnánk, hogy az önsajnálat helyét az öröm veszi át egy egyszerű akarati döntés következtében. „Az ÚR jóra fordította Jób sorsát, miután Jób imádkozott barátaiért" (Jób 42:10, új prot. ford.).

Bármilyen problémák is nyomasztanak, forduljunk valaki felé, aki talán hozzánk hasonlóan szintén nehézségekkel küzd! Biztosan ismerünk valakit, akinek segítségre, bátorításra, támogatásra van szüksége. Hogyan könnyít terheinken mások terhének hordozása?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: