ENGEDELMESKEDNI ÖRÖM (János 15:11)

Mihez kapcsolja Jézus az örömet (Jn 15:10-11)? Hogyan működik ez a gyakorlatban, vagyis: miért okoz örömet az engedelmesség?

„Hanem az Úr törvényében van gyönyörűsége, és az ő törvényéről gondolkodik éjjel és nappal" (Zsolt 1:2). „Hogy teljesítsem a te akaratodat; ezt kedvelem, én Istenem, a te törvényed keblem közepette van" (Zsolt 40:9).

Az Isten akaratának való engedelmesség öröménél nincs nagyobb öröm. Egyesek szerint az engedelmesség hangsúlyozása csak növeli a már amúgy is bűnterhes lelkiismeret fájdalmát, pedig az Isten akaratának betartása éppenséggel felszabadít. Ne feledjük, hogy az engedetlenség szított háborút a mennyben, bolygónkon pedig bűnt és halált okozott. Minden emberi fájdalmat és szenvedést az okoz, hogy az ember letért Isten akaratának útjáról. Az örömet ugyanakkor a hit általi engedelmesség segíti helyreállítani.

Hogyan kapcsolják össze a következő versek az engedelmességet az örömmel? Zsolt 19:9; Jer 15:16; Mt 7:21-27

A Biblia egyértelmű tanítása az, hogy az üdvösséget cselekedetek által nem lehet kiérdemelni, ugyanakkor cselekedeteink elválaszthatatlanul kötődnek ahhoz, hogy mit jelent üdvösségre jutni. Tetteink mutatják be az egész világegyetem előtt üdvösségünk valóságát és Isten iránti elkötelezettségünket. Ha valaki törvényeskedőnek nevezi azt, aki rendületlenül kitart az Isten akaratának való engedelmesség mellett, valójában abba a csapdába esik, amire Ézsaiás figyelmeztetett: „Jaj azoknak, akik a gonoszt jónak mondják és a jót gonosznak; akik a sötétséget világossággá s a világosságot sötétséggé teszik, és teszik a keserűt édessé, s az édest keserűvé" (Ézs 5:20)!

Megismertük már az engedelmesség örömét? Ellentétes oldalról megközelítve ugyanezt a kérdést: Volt már részünk fájdalomban és szenvedésben azért, mert nem engedelmeskedtünk az Úrnak?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: