„…HOGY TÖBB GYÜMÖLCSÖT TEREMJEN" (János 15:2)

„Minden szőlővesszőt, amely énbennem gyümölcsöt nem terem, lemetsz; mindazt pedig, amely gyümölcsöt terem, megtisztítja, hogy több gyümölcsöt teremjen" (Jn 15:2). Mit kell érteni a „megtisztítás" alatt? Milyen személyes tapasztalataink vannak a megtisztítással kapcsolatban? Amikor a tisztítás különleges folyamata véget ért, miben lettünk mások, mint azelőtt?

A szüreti idény végeztével a gazda visszamegy a szőlőbe, és a legtöbb venyigét lemetszi. Nagy gonddal dolgozik, mert a jövő évi termés kifejezetten a megmaradt vesszőktől függ. Metszéskor arra kell ügyelni, hogy a termés és a szőlővesszők aránya fel ne boruljon. Az egyik a másik rovására fejlődik. Ha a gazda nem vág le elég vesszőt, a következő év termése gyenge és rossz minőségű lesz. Csak a gyakorlott szakember találja el a megfelelő egyensúlyt.

„Isten azért állítja próbák elé az embert, hogy meglássa, vajon az illető hajlandó-e egy felette álló hatalomra bízni az életét. Isten nem úgy lát, ahogyan mi. Gyakran kénytelen elképzeléseinket keresztülhúzni, és a teendők tökéletesnek tűnő sorrendjét felkavarni. Mindenki azt gondolja, hogy tisztában van lelki és fizikai érdekeivel, ám azok olykor ellentétben állnak azzal a tapasztalattal, amit meg kell szerezni ahhoz, hogy Krisztus követőjévé válhassunk. Saját értékünkről alkotott fogalmunk nem sokat nyom a latban.

Próbákkal kikövezett út vezet a földről a menny felé. Pontosan emiatt nevezik keskeny útnak. A jellemnek próbákat kell kiállnia, különben sok képmutató keresztény tartaná fenn a vallásosság nemes látszatát, amíg végül valami gátat nem szab a hajlam, a vágy, a büszkeség és az ambíció szabad folyásának. Amikor az Úr engedélyével kemény próbák érik az embert, az őszinte hit, a szelídség és a krisztusi alázat hiánya rámutat arra, hogy milyen nagy szükség van a Szentlélek munkájára" (Ellen G. White: In Heavenly Places. 266. o.).

Kerültünk már olyan nehézségbe, ami komolyan megpróbálta hitünket? Eljutottunk már odáig, hogy úgy éreztük, talán nincs is hitünk? Visszatekintve, mit tanultunk abból a tapasztalatból? Ami pedig még fontosabb kérdés: tényleg tanultunk belőle?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 1. negyedév

A Lélek gyümölcse

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: