„MINDEN FA AZ Ő TULAJDON GYÜMÖLCSÉRŐL ISMERTETIK MEG" (Lukács 6:44)

„Elnyerted már a Szentlelket?" Ezzel a kérdéssel egyesek azt próbálják kipuhatolni, vajon tudunk-e „nyelveken szólni". A kérdező számára ugyanis a nyelveken szólás egyértelműen bizonyítja, hogy az emberben munkálkodik a Szentlélek. Mt 7:21-23 verseiben azonban Jézus óva int: a külső jelek és csodák semmit nem bizonyítanak (lásd még Jel 16:14). Világosan fogalmaz: a nevében végbevitt kétségbevonhatatlan csodák még nem bizonyítják, hogy a csodatévő emberek Jézus hűséges követői lennének.

Azt olvassuk, hogy az utolsó napokban lesznek, akik ugyan Jézus követőinek mondják magukat, a külsőségeket illetőn istenfélőnek tűnnek, de megtagadják a hit erejét (2Tim 3:5).

Miként szembesülünk 2Tim 3:5 igazságával ma?

„Nem jó fa az, amely romlott gyümölcsöt terem; és nem romlott fa az, amely jó gyümölcsöt terem. Mert minden fa az ő tulajdon gyümölcséről ismertetik meg; mert a tövisről nem szednek fügét, sem a szederindáról nem szednek szőlőt" (Lk 6:43-44).

Jézus azt mondta, hogy gyümölcséről ismerhetjük meg a fát. Az ember nem is annyira a szavai, mint inkább lénye által nyilatkozik meg. A Lélek ajándékait Isten egyháza kapja, a szolgálat végzéséhez. A Lélek gyümölcsét Isten gyermeke kapja, hogy élete átalakuljon.

Jó gyümölcsöt teremni és igaz kereszténynek lenni – a hangsúly itt arra kerül, hogy milyen legyen az ember. Egy jó színész élethűen eljátszhatja Mahatma Gandhi szerepét, de ettől még nem lesz belőle Mahatma Gandhi. Látszatra jónak tűnhetünk, jól hangozhatnak a szavaink, és úgy is nézhet ki, hogy jót teszünk, de ha a Szentlélek nem ad új szívet, egyáltalán nem lehetünk jók.

Jót tenni vagy jónak lenni – mi a különbség? Először is, mit értünk az alatt, hogy „jó"? Másodszor: Előfordulhat, hogy valaki jót tesz, ha ő maga nem jó? Vagy éppen: lehet jó az ember, ha a tettei nem jók? Gondolkodjunk ezeken a kérdéseken, majd szombaton mondjuk el véleményünket a csoportban!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 1. negyedév

A Lélek gyümölcse

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: