CSÁBÍTÁS

4Móz 25:1 verse így hangzik: „Mikor pedig Sittimben lakozik vala Izráel, kezde a nép paráználkodni Moáb leányaival." Tényszerű tudósítás, semmi több. Az ige azt írja: „Sittimben lakozik vala Izráel". Vagyis egy helyben tartózkodtak. Pihentek, lazítottak, hiszen éppen azelőtt fejeztek be néhány sikeres hódítást: megverték a kanaánitákat (4Móz 21:1-3), az emoreusokat (21–31. versek) és Ognak, Básán királyának a népét (33–35. versek). Akkor már az Ígéret Földjének határára értek, csak a Jordán választotta el őket.

Más szóval, annyi hiba és visszaesés után a dolgok kezdtek jóra fordulni. Nem kellett tartaniuk harcoló seregektől, mert gyorsan megoldottak minden katonai fenyegetést. Így hát egy kicsit megkönnyebbülhettek.

Olvassuk el 4Móz 25:1-3 verseit! Milyen lépések követték egymást ebben a hitehagyásban? Hogyan történhetett meg ilyen szörnyűség?

Kicsapongás, evés-ivás, bálványimádás: ez mind-mind megtörtént a Jordán partján. Ha a szövegben említett események sorrendjét nézzük: először is kapcsolatba léptek a moábita nőkkel, ami egyértelműen ledöntötte gátjaikat. Majd a nők hívásának engedve az izraelita férfiak áldozatot mutattak be a bálványisteneknek, végül le is borultak előttük, és imádták azokat.

A mi szemszögünkből nézve megint csak nehezen érthető, hogyan is történhetett meg mindez. Ennél bölcsebbnek kellett volna lenniük, nem igaz? Ők mégis elvegyültek a pogány nép között, először talán csak néhányan, azután egyre többen. Lassan, de biztosan omlottak le erkölcsi korlátaik, és mielőtt felocsúdtak volna, átvették az idegenek szokásait, és amint hatalmába kerítette őket az érzékiség és a szenvedély, beleestek a csapdába, így bármi megtörténhetett.

Becsapjuk magunkat, ha azt gondoljuk, kevésbé vagyunk sebezhetőek, akármilyen bűnről legyen is szó!

Olvassuk el 1Kor 10:1-14 verseit! Hogyan alkalmazhatjuk mi e figyelmeztetéseket, bármilyen élethelyzetben legyünk is? Milyen ígéreteket meríthetünk e szavakból?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: