ÚJABB LÁZADÁS

Olvassuk el 4Móz 16:1-3 verseit, különös figyelemmel a Mózes ellen lázadók szavaira! Négy hazugságot fedezhetünk fel bennük. Melyek ezek?

Mózesnek az ellene intézett támadásra adott válaszából (4. vers) kitűnik, menynyire rosszul érintették e kifacsart, eltorzított, hazug vádak, főleg azért, mert éppen azok nyilatkoztak meg így, akiknek fel kellett volna mérniük szavaik jelentőségét és következményeit. „Azok közé tartoztak, akik Mózessel együtt felmentek a hegyre és megláthatták Isten dicsőségét… Nagy érdeklődést mutattak a nép jóléte iránt. Először csak egymás fülébe suttogták elégedetlenségüket, azután Izráel vezető emberei előtt is kezdték azt feltárni. Miután észrevették, hogy gyanúsításaikat készségesen meghallgatták, felbátorodtak és még ennél is tovább mentek. Végül ők maguk is elhitték magukról, hogy valójában csak az Istenért való buzgóságukért tevékenykednek" (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 360–361. old.).

Itt újból annak a bűnnek a megnyilvánulását láthatjuk, ami először, még a mennyben, Sátánban ütötte fel a fejét. Ezeket a férfiakat és fejedelmeket nem érdekelte, milyen magas tisztséget töltenek be; nem elégedtek meg vele. Még magasabbra törtek.

Mennyire kell vigyáznunk!

Még mi húzódott még e lázadás hátterében? Miért voltak olyannyira képtelenek a felhozott vádak? 4Móz 16:12-14

A leghihetetlenebb fordulat ott következik be, amikor ezek a férfiak Egyiptomot (igen, Egyiptomot!) nevezik „tejjel és mézzel folyó" földnek! Megdöbbentő, mennyire el tudta torzítani ítélőképességüket a bűn, hogy éppen azzal a jelzővel utaltak a rabszolgaság, a fogság földjére, ami az Isten által nekik ígért országra vonatkozott!

Milyen módon csapjuk be önmagunkat? Hogyan próbáljuk észérvekkel igazolni, magyarázni bűneinket és rossz cselekedeteinket? Hogyan védhetjük meg magunkat ettől a szomorú és veszélyes lelki csapdától?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: