KÉK BOJTOK

Az ortodox zsidók fehér bojtokkal szegélyezett ruhadarabot viselnek az ingük alatt. Ennek eredetéről a Bibliában olvashatunk.

Az Úr utasítása szerint mit kellett a ruhájához tűznie minden izraelitának? 4Móz 15:38

Általános szokás volt az ókori Közel-Keleten, hogy az emberek különböző színű bojtokkal díszítették ruháikat, és e gyakorlatot Isten meghonosította népe között is. A bojtot felsőruhájuk négy sarkához erősítették egy-egy kék zsinórral. Az imakendőn ma is négy bojt van, a négy sarkán, fehér és kék zsinórokon, hagyományos csomóval megkötve.

Miért kellett bojtokat viselni? Vagyis mire akarta Isten emlékeztetni ezáltal az izraelitákat? 4Móz 15:39-41

A megemlékezni szó kétszer is szerepel ezekben a versekben. Valahányszor egy izraelita meglátta a bojtokat, meg kellett emlékeznie arról, amit Isten mondott: „…megcselekedjétek minden én parancsolatomat, és legyetek szentek a ti Istenetek előtt" (40. vers). Amikor kísértést éreztek arra, hogy más istenek után járjanak – ez a lelki paráznaság –, a bojt kék színe figyelmeztette őket, hogy hűséggel tartoznak Istennek, aki kiszabadította népüket az egyiptomi szolgaságból (41. vers).

Isten jelenléte rendkívül feltűnő módon látható volt közöttük, de az Úr nyilván valami közvetlen emlékeztetőt kívánt adni nekik a kötelességükkel kapcsolatban.

Ma már nem viselünk bojtokat, de nincs is rá szükség, hiszen Krisztus keresztje sokkal erőteljesebben hat. Mindig emlékeztet a bűn és az üdvösség árára, valamint mindazoknak eszébe juttatja az üdvösség ígéretét, akik hittel bíznak Jézus érdemeiben, és akik mindenki irányában a békességet és a szentséget követik, „amely nélkül senki sem látja meg az Urat" (Zsid 12:14).

Jézus szavainak követése: „Vigyázzatok azért minden időben" (Lk 21:36), hogyan segít emlékezetünkben tartani, mit tett értünk Isten, és mit kér tőlünk cserébe?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: