HÁLA

Olvassuk el 4Móz 15:1-10, 18–21 verseit! Mi volt a célja e hálaáldozatoknak? Mit jelképeztek? Milyen céllal hoztak olajat, italt és gabonát is?

A hús/gabona szavakra használt héber szó, a minchah azt is jelenti: „ajándék", „köteles tartozás". Ebbe beletartozott a liszt, az olívaolaj és a bor is. Mindezek az áldozatot felajánló háláját jelképezték a szántóföldek és ültetvények terméséért (lásd 5Móz 8:18). Mózes negyedik könyve 15. fejezetének szövegösszefüggésében ezek az utasítások valójában azt az üzenetet közvetítették a fiatalabb nemzedék számára, hogy egy napon majd új otthonukban, Kánaánban fognak búzát, árpát és egyéb gabonaféléket ültetni. Saját kezükkel telepítenek majd szőlőket a hegyoldalakon, valamint olaj- és gyümölcsfákat, például fügét, gránátalmát. Más szóval, ezek a vér nélküli áldozatok a fizikai áldásokra irányították figyelmüket, amelyeket akkor nyernek el, ha hűségesek maradnak. E gondolatokat mind kifejezték az Úrnak vitt áldozataik, és naponta segítettek a rájuk váró, megígért földre összpontosítani.

Róm 12:1; 2Kor 2:15-16 és Ef 5:2 alapján hogyan alkalmazza Pál apostol ezt a képet az újszövetségi időkre?

Bármilyen bonyolultak is voltak akkoriban a körülmények, az Úr azt akarta, hogy népe a dicséret és hála lelkületét ápolja magában mindazért, amit a múltban tett értük, illetve amit a jövőre nézve megígért nekik. Vajon nem ugyanezt kellene tennünk nekünk is?

Függetlenül a ránk nehezedő terhektől, miért fontos, hogy Isten jóságáról, szeretetéről és gondviseléséről gondolkodjunk? Hogyan érthetjük meg jobban még a legnehezebb időkben is Isten szeretetét és törődését úgy, ha a keresztre összpontosítunk? Mi mindenért lehetünk hálásak, függetlenül attól, hogy éppen most milyen helyzetben vagyunk? Miért fontos elidőzni ezeknél az áldásoknál?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: