AZ ÍGÉRET FÖLDJÉNEK HATÁRÁN

Hónap szerint talán szeptember lehetett, a szőlőültetvényeken lassan beért a termés, és a fügefák is másodszor teremtek. Az izraeliták vándorlása mindöszsze 11 napig tartott, és már el is értek Kádés-Barneába, ami Kánaán déli határánál feküdt. Csak elképzelni tudjuk, mekkora öröm és boldogság vett erőt a hatalmas sokaságon, amint közeledtek dédelgetett álmaik földjéhez!

Olvassuk el 5Móz 1:19-23 verseit! Milyen hibát követtek el a történet szereplői?

Miután átolvastuk 4Mózes 13. fejezetét, válaszoljunk az alábbi kérdésekre:

Az Úr ugyan megengedte, hogy kémeket küldjenek ki, miért jelentett ez mégis kompromisszumot? Milyen következményekkel járt ez a lépés?

Mit árul el a népről a többség reakciója, noha korábban saját szemükkel látták Isten hatalmának csodálatos megnyilvánulásait?

Kétségtelen, hogy a nép nagyon örült, mihelyst meghallotta, milyen termékeny földön van leendő otthonuk. Ámulva nézték a hatalmas szőlőfürtöket, amelyeket két férfinek kellett cipelni. Valóban nagyszerű az a föld, még legmerészebb álmaikat is túlszárnyalja!

Ám mint ahogy az lenni szokott a bűnös földön, problémák mindig akadnak – még akkor is, ha Isten vezet. Természetesen az Úr tudta, hogy ott élnek a pogány népek. A héberek nem gondolták, hogy képes megoldani ezt a helyzetet? Hiszen emlékezzünk csak, mit tett az egyiptomiakkal!

Mégis, Isten hatalmáról és ígéreteiről elfeledkezve, csak az előttük tornyosuló akadályokat látták. Káleb és Józsué kérlelésének ellenére a másik tíz kém elkeserítő híreket zúdított az izraelitákra.

Hogyan tanulhatnánk meg bízni Istenben akkor is, amikor látszólag legyőzhetetlen akadályok keresztezik utunkat? Ma milyen döntéseket hozhatunk annak érdekében, hogy szembe tudjunk nézni a holnappal?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: