KÖZÖSSÉGI KONTROLL

Nehezen tudjuk ma felmérni, micsoda hihetetlen problémákat váltott ki sok ezer ember együttélése, akik csordáikkal és nyájaikkal együtt vándoroltak. Azután megérkeztek a Sínai-hegy előtti pusztába. A fizikai betegségben szenvedőket a nép egészsége érdekében a táboron kívül rekesztették. Ugyanakkor egy másik problémát is kezelni kellett. Bár Isten arra tanította népét, hogy szeressék egymást (3Móz 19:18), ezt nem mindig könnyű megvalósítani – tudjuk mindnyájan, akik közösségben élünk. Még a legbékésebb időszakban is bármikor támadhatnak konfliktusok.

Amikor egy izraelita vétkezett valaki ellen a táborban, valójában ki ellen vétett? 4Móz 5:6 vö. Zsolt 51:5-6! Hogyan értelmezzük ezt a gondolatot?

Ha embertársamnak ártok, Isten ellen vétkezem. Bizonyos szempontból nem nehéz ezt megérteni. Mindnyájan Isten tulajdonai vagyunk, övéi a teremtés és a megváltás jogán (1Kor 6:19-20; ApCsel 17:28). Ha valaki behatolna az ingatlanunk területére, és kárt tenne benne, azzal nemcsak az ingatlannak ártana, hanem a tulajdonosnak, nekünk is. Ugyanez igaz arra az esetre is, ha valaki ellen vétkezünk: akkor annak is ártunk, aki teremtette és a kereszten saját vérével vásárolta vissza. Nem csoda hát, hogy a Biblia így fejezi ki ezt a gondolatot: ha mások ellen vétkezünk, magát Istent bántjuk meg.

Mit kellett tennie a bűnösnek? 4Móz 5:6-8; lásd még Ez 33:15; Lk 19:8-9!

Bár a mások ellen elkövetett bűn jóvátétele ma is alkalmazandó, hogyan tehetjük jóvá az Isten elleni vétséget, hiszen neki is ártottunk? Sehogyan! Semmit nem tehetünk, amivel Isten szemében igaznak tüntethetnénk fel magunkat. Jézus pontosan azért jött el, hogy helyreállítsa a kapcsolatunkat Istennel, de nem olyasmivel, amit mi tehetünk meg, hanem egyedül azzal, amit Ő tett meg értünk (Kol 1:20).

Szem előtt tartva mindazt, amit Jézus tett az Atyával való megbékéltetésünkért, nekünk mit kell tennünk megromlott kapcsolataink helyreállítása érdekében?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: