NE LEGYÜNK VENDÉGSZERETŐEK? (2JÁNOS 10-11)

A Biblia nagyra értékeli a vendégszeretetet (Zsid 13:2; 1Pt 4:9). Jézus maga is sokat megfordult vámszedők, farizeusok és mások társaságában, akiknek a teológiai nézete, valamint az életvitele is sok kívánnivalót hagyott maga után. Hogyan egyeztethető ez össze azzal, amit az apostol 2Jn 10-11 verseiben mond? Lásd még Mt 10:14-15; 18:15-17!

Noha a vendégszeretet keresztény erény, vannak határai. Amennyiben a vendégszeretet közvetlenül vagy közvetve a hamis tanítások támogatásához vezet, fel kell hagyni vele. Kr. u. az I. században a tanítók vándoroltak, különböző helyeken tanítottak, és a gyülekezeti tagoknál szálltak meg, akik ételt és szállást biztosítottak nekik. Ha történetesen egy ilyen tanító hamis tanítást hirdetett volna, az iránta tanúsított vendégszeretet a tekintélyének, és ezáltal munkájának hitelesítését szolgálta volna. Sőt, azok a gyülekezeti tagok, akik ingadoztak az apostol tanítása és a hamis elképzelések között, még inkább zavarba jöhettek, vagy akár rossz döntést is hozhattak, látva, hogy a gyülekezet egy kiemelkedő tagja házába fogadja a hitetőt.

János nem arra buzdít, hogy gyűlöljük a hitetőket, vagy hogy kerüljünk velük mindennemű kapcsolatot, de tudatában kell lennünk: magatartásunk adott esetben az igazsággal ellentétes elképzelések felkarolását jelentheti. Ha ez a helyzet, nagyon óvatosnak kell lennünk!

A 10. és a 11. versnek van egy olyan értelmezése is, ami szerint azok nem az egyes hívő magatartásáról szólnak, és hogy a 10. versben említett „ház" nem magánházra, hanem imaházra vonatkozik. A gyülekezet nem bátoríthat eretnekséget hirdető tanítót. Röviden, a hamis tanító iránt tanúsított vendégszeretet az általa képviselt eszmék támogatását jelentené. Napjainkban nem érzékeljük, hogy milyen gondot okozhat az eretnekség. Egyesek már azt is ítélkező és arrogáns megnyilvánulásnak tartják, ha egyáltalán „eretnekségről" beszélünk, noha az Írás gyakran szól e témáról. János arra emlékeztet, hogy alapvető különbség van az igazság és a tévedés között!

Mérlegeljük tetteink másokra gyakorolt hatását! Gondoljuk meg, hogy példánk milyen könnyen befolyásol másokat, akár jóra, akár rosszra! Vajon Krisztus példáját mutatjuk másoknak? Mi az, amin javíthatnánk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2009. 3. negyedév

A szeretett tanítvány, János levelei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: