A PARANCSOLATOK SZERINT JÁRNI (2JÁNOS 4-6)

A 4. vers mind a gyülekezetnek, mind Jánosnak bátorítás. A gyülekezetet buzdítja és bátorítja, amikor azt hallják, hogy a presbiter örül, ha az „igazságban járnak". Ez arra készteti őket, hogy továbbra is úgy folytassák keresztény életüket, „amint parancsolatot vettünk az Atyától". Az igazságban való járás parancsolatát 1Jn 3:23 versében találjuk, ahol János felszólít, hogy higgyünk Jézusban és szeressük egymást.

Hogyan kapcsolódik egymáshoz a szeretet és a parancsolat (2Jn 5-6)? Miért olyan különösen fontos ez? Lásd még Jel 14:12!

Miután hangot adott örömének (4. vers), János egy kérést intéz a hívőkhöz, ami egyben buzdítás is (5-6. versek). Ez az egymás szeretetének parancsolata (egyes számban). János tehát a „parancsolat" fogalmától a „szeretet" fogalmára tér rá, és e parancsolat valóban a szeretetről szól.

A 6. vers viszont a másik oldalról közelít, tudniillik, ott a szeretetből indul ki és a parancsolatoknál (többes számban) köt ki. A szeretet Isten parancsolatainak megtartásában nyilvánul meg. Más szóval: kaptunk egy parancsolatot Istentől, ami úgy szól, hogy szeressük egymást. Ezt a szeretetet a parancsolatok megtartásával mutathatjuk ki.

Hogyan lehet a parancsolatok megtartásával (2Móz 20:1-17) kimutatni az egymás iránti szeretetet?

Milyen érdekes, hogy a törvény megtartása, a szabályok, a „tedd!" és a „ne tedd!" felsorolása ilyen szorosan kapcsolódik a szeretethez! Mégis, az egésznek így van értelme. A szeretet nem csak arról szól, hogy mit érzünk. A szeretet az, amit teszünk, ahogy cselekszünk; ahogy viszonyulunk másokhoz. Noha a szeretet több, mint pusztán a Tízparancsolat betartása, mégsem lehet elválasztani a parancsolatokban lévő elvektől.

Gondoljunk valakire, akit szeretünk! Hogyan bánunk vele? Mit mondunk és teszünk, hogy kifejezzük szeretetünket? Hogyan tudnánk még jobban kimutatni szeretetünket iránta? Hogyan akadályoz éppen saját önzésünk abban, hogy úgy tudjuk szeretetünket kimutatni, ahogy kellene?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2009. 3. negyedév

A szeretett tanítvány, János levelei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: