AZ ÖRÖK ÉLET BIRTOKÁBAN (1JÁNOS 5:13)

Miben bízhatunk 1Jn 5:13 alapján?

A 13. versben egy fontos okát találjuk János levélírásának. Az apostol azt akarta, hogy olvasóinak legyen üdvbizonyossága. Arra törekedett, hogy olvasói és hallgatói megtudják: az örök élet már az övék. Az örök élet jelen valóság. Erről János az evangéliuma végén is írt (Jn 20:30-31).

1Jn 5:13 verse felülmúlja a többi, örök élettel foglalkozó újszövetségi kijelentést. Másutt (pl. Jn 3:36) az örök élet feltételéről és annak ígéretéről olvasunk, 1Jn 5:13 verse azonban felszólítja Isten gyermekeit, hogy tudják meg: örök életük van. Ez nem szabadon választható lehetőség, amelyet tetszés szerint hozzáadhatunk keresztény életünkhöz, vagy elhagyhatjuk abból. Isten azt akarja, hogy legyen üdvbizonyosságunk. Mózes (2Móz 32:32), Péter (1Pt 5:1), Pál (2Tim 4:7-8), az efézusi keresztények (Ef 2:8) és a kolossébeli hívők (Kol 1:12-14) – mindannyiuknak volt üdvbizonyossága.

Mit tegyünk, nehogy a bizodalomból elbizakodottság legyen? Mt 10:22; 1Kor 9:27; Jel 3:11

Egyesek az üdvösség „bizodalmát" „feltétel nélküli bizonyossággá", az „egyszer és mindenkorra üdvösségre jutás" elképzelésévé változtatták. Ha ez igaz lenne, mi akadályozna meg abban, hogy Istenről teljesen megfeledkezve erkölcstelen életet éljünk, amivel a Biblia szerint kizárnánk magunkat a mennyből (Gal 5:21; Jel 21:8)? Elvégre, elég nehéz tisztának maradni még úgy is, hogy tudjuk, bármikor elveszíthetjük Istent. Képzeljük el, mi lenne, ha azt gondolnánk, teljesen mindegy, hogyan élünk!

A Biblia azt tanítja, hogy van üdvbizonyosság, amelyet azonban helytelen döntéseinkkel el is veszíthetünk. Az élet koronájába kell kapaszkodnunk, méghozzá úgy, hogy naponta átadjuk magunkat az Úrnak, engedelmesen, hittel és bűnbánatot gyakorolva. Mindenkor vigyáznunk és imádkoznunk kell, mert Sátán azt keresi, kinek hogyan törhet a vesztére (1Pt 5:8).

Alaposan vizsgáljuk meg magunkat (még ha fájdalmas is)! Van üdvbizonyosságunk? Ha nincs, ennek hátterében vajon nem a tetteink állnak? Akkor először is igényeljük a bűnbocsánatot, amit Isten készséggel megad, majd kérjük a győzelmet, amit megígért! Ugyan mi tarthatna vissza a saját döntéseinken kívül?!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: