BÍZNI (1JÁNOS 5:13-21)

Zsid 4:16 és 10:19 verse szerint a keresztények bizodalommal járulhatnak Isten trónja elé. Miért? Először is, mert Jézus vérét ontotta értünk a kereszten, másodszor pedig azért, mert felment a mennybe, hogy főpapi szolgálatát végezze. Ugyanezt a kifejezést használja János 1Jn 4:17 versében is, amikor az ítélet napjával kapcsolatban említi a bizalmat. A keresztények nem félnek az ítélettől. Arra hagyatkoznak, amit Jézus tett értük. Nem önmagukban bíznak, sem abban, amit megtettek vagy tehetnének. Bizodalmuk teljes egészében Jézuson nyugszik. Az Istenbe vetett bizalmat János úgy is kifejezésre juttatja, hogy első levele végén ismételten azt mondja: „tudjuk". A levél többi részében csak kétszer fordul elő ez a szó (1Jn 3:2, 14), de a végén ötször is megismétli; ezzel is hangsúlyozva a bizalmat.

1Jn 5:13 1Jn 5:15 1Jn 5:18 1Jn 5:19 1Jn 5:20

Az alábbi igék szerint miben bízhatunk?

1Jn 5:13 versében az apostol azt mondja: „tudjátok meg", és az üdvösség bizonyosságáról beszél. 1Jn 5:15 versétől azonban már azt mondja: „tudjuk". Ez utóbbi helyen az imameghallgatást hangsúlyozza. Bizodalmunk lehet Istenben. Míg 1Jn 5:18 versében a „tudjuk" után az isteni oltalom ígérete következik, addig 1Jn 5:19 versében az Istenhez való tartozás csodálatos gondolatát vezeti be a „tudjuk". A 20. vers pedig azt hangsúlyozza: tudjuk, hogy Isten Fia eljött; tudjuk, hogy Jézus által ismerjük Istent és benne vagyunk. A keresztényeknek tehát bizodalmuk van az Istennel való kapcsolatukat, az imaéletüket, a jelen állapotukat és a jövendő sorsukat illetően is.

Hányszor csalódtunk önmagunkban az elmúlt hónapban, héten vagy akár napon? Azt mondhatnánk, „tartsuk észben ezeket a csalódásokat"; de az túl lehangoló lenne, könnyen elbátortalanodnánk. Gyarlóságaink hogyan mutatnak rá arra, hogy csakis Jézusban, és nem önmagunkban bízhatunk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: