TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Mt 16:13-17; Jn 12:37-46

'Őbenne vala az élet, és az élet vala az emberek világossága' (Jn 1:4). Itt nem a fizikai életről van szó, hanem a halhatatlanságról, arról az életről, amely kizárólag Isten tulajdona. Ez az élet volt meg az Igében, aki az Istennel volt, és aki Isten volt. Minden ember kapja fizikai életét, ami nem örök és nem is halhatatlan, mert Isten, az életadó, ismét magához veszi. Az ember nem ura az életének. Krisztus azonban nem kapta az életét, és senki nem veheti el tőle. 'Én teszem le azt én magamtól' (Jn 10:18) – mondta Jézus. Élet volt benne, örök élet, amit senkitől nem kapott, ami senkitől nem származott. Ez az élet nincs meg az emberben, csak Krisztus által nyerhető el. Nem érdemelhető ki; ingyen ajándékként kapjuk, ha hiszünk Krisztusban, mint személyes Megváltónkban. 'Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél, a Jézus Krisztust' (Jn 17:3). Ez az élet szabad forrása a világ számára" (Ellen G. White: Selected Messages. 1. köt. 296–297. old.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Beszéljük meg csoportunkban a keddi tanulmány utolsó kérdésére adott válaszunkat! Hogyan meríthetünk erőt és bátorságot egymás válaszaiból?

2. János említést tesz a Jézust igazoló tanúkról. Mit mondhatunk el a saját tanúbizonyságunkról a világban? Ha az elmúlt huszonnégy órában valaki figyelemmel kísérte volna életünk minden részét, lényegében milyen tanúnak bizonyultunk volna? Mit tettünk volna másképp, tudva, hogy valaki figyel? Miért? Végtére is tudhatnánk, hogy VAN, aki mindig figyel.

3. Ígéretet kaptunk az örök életre. Mégis mit jelent ez? Hogyan hasson az életünkre már most? Mi mindent teszünk most másként, ennek az ígéretnek az ismeretében?

4. Térjünk vissza Ellen G. White fenti idézetéhez! Mit emelnénk ki belőle, és mi az, amiről úgy érezzük, hogy különösen nekünk szól? Mi az, ami reménnyel tölt el és bátorít?

5. Ilyen tét mellett – örök élet vagy örök pusztulás – vajon miért olyan könnyű mégis a világi dolgok csapdájába esni, talán olyasmi miatt, ami nem is ad igazi megelégedést, nem maradandó és nem biztosítja az örök életet? Mi a titka annak, hogy le tudjuk rázni a világ bilincseit? Hogyan segíthetünk annak, aki valóban szeretne keresztény lenni, aki számít ezekre az ígéretekre, de nem tud elszakadni a világtól?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2009. 3. negyedév

A szeretett tanítvány, János levelei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: