JÉZUS ÉS ISTEN TANÚBIZONYSÁGA (1JÁNOS 5:9-10)

Jézus istenfiúságának első két tanúja a víz és a vér, a harmadik pedig a Szentlélek (1Jn 5:6, 8). János evangéliuma szerint Jézus kijelentette, hogy a Szentlélek tesz majd róla bizonyságot (Jn 15:26).

Miért van szükség ezekre a tanúkra? Az Ószövetségben két-három tanú vallomása alapján lehetett egy kérdésben eljárni (5Móz 19:15). János szemlátomást tisztázni akarja, hogy Jézus ügye biztos alapokon áll. Meg akarja mutatni, hogy jó okunk van hinni.

Mit fejez ki János 1Jn 5:9-10 versében? Mit tart fontosnak, hogy elhigygyünk?

János számára a Jézusról valló tanúk, illetve a különböző tanúbizonyságok fogalma nagyon fontos. Evangéliumában többet is említ: keresztelő János tanúbizonyságát (Jn 1:6-7), Jézus saját vallomását (Jn 3:32), a samáriai asszonyét (Jn 4:39), Jézus tetteinek tanúbizonyságát (Jn 5:36), a Szentírásét (39. vers), az Atyáét (Jn 8:18), a Lázár feltámadásánál jelen lévő szemtanúk vallomását (Jn 12:17), a Szentlélekét (Jn 15:26), valamint ő maga is tanúbizonyságot tesz (Jn 21:24). Figyelemre méltó mindez. János le akarja szögezni, hogy a Jézusba vetett hit határozott bizonyságtételeken nyugszik.

Különféleképp értelmezték az Atya bizonyságtételét a szóban forgó igeszakaszban. Az tűnik a legjobbnak, ha az előző versekben említett hármas tanúbizonysággal összekötjük, vagyis e hármas bizonyságtétel alapjában véve Isten tanúbizonysága. János ezzel azt fejezi ki, hogy ha elfogadjuk az emberek tanúvallomását, mennyivel inkább el kell fogadnunk Istenét! Valóban, sokszor gondolkodás nélkül elfogadjuk, amit emberektől hallunk, akár a sajtóból, akár a televízióból, pedig néha semmi alapja sincs az állításoknak. Mennyivel inkább el kellene fogadnunk Isten tanúbizonyságát, és hinni az Újszövetségben megjelenő Jézusban!

Isten megbízható és igaz (1Jn 5:20). Ha nem fogadjuk el tanúbizonyságát, akkor hazugnak nevezzük Őt, ami valóban komoly vád.

Hányféle okunk van hinni Istenben, Jézusban és az adventi üzenet reményében? Gondolkozzunk el erről, soroljuk fel az okokat, imádkozzunk, majd beszéljük meg szombatiskolai csoportunkban!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2009. 3. negyedév

A szeretett tanítvány, János levelei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: