JÉZUS, AKIBEN HISZÜNK (1JÁNOS 5:6-8)

Miután rámutatott a Jézusban, mint Messiásban és Isten Fiában való hit fontosságára, János tovább részletezi olvasóinak, hogy ki volt az Isten Fia. Többek között azt mondja róla, hogy Ő az, „aki víz és vér által" jött el (1Jn 5:6).

Mit jelent ez? János első levelében csak az előbbi vers említi a vizet, János evangéliumában és A jelenések könyvében viszont igen gyakran előfordul. 1Jn 5:6 versében a víz valamilyen összefüggésben van Jézussal és első adventjével, illetve egyike annak a három elemnek, amelyek bizonyságot tesznek Jézusról, mint Messiásról és Isten Fiáról. Jn 19:34 versében találkozunk a „vér és víz" szavakkal Jézus halálával kapcsolatban, de olybá tűnik, mintha ez nem lenne azonos az 1Jn 5:6-8 versében említett vízzel. Inkább arról lehet szó, hogy a víz az alámerítéssel hozható összefüggésbe, ahogy azt János evangéliumának elején olvassuk (Jn 1:26, 31, 33; 3:5, 23). Mintha ez állna János első levelének hátterében. Eljött Jézus, a testet öltött Úr, és nyilvános szolgálatát keresztséggel, a bemerítés szertartásában részesülve kezdte meg. Földi szolgálata a kereszten ért véget, ahol vérét ontotta. A víz nyilvánvalóan keresztségére, míg a vér kereszthalálára mutat (1Jn 1:7). Ezek szerint a keresztség és a keresztre feszítés Jézusra mutat, és arra, amit értünk tett. Mindkét esetben isteni megnyilatkozások és az emberek között végbement események tanúsították, hogy Jézus valóban az Isten Fia volt (Mt 3:17; 27:50-54).

János levelének e verseiben továbbra is az antikrisztusok hamis tanításait részletezi. Ezek az elképzelések hatottak a hívők gondolkodására. Ha Jézus sem Messiás, sem Isten Fia nem lenne, akkor ennek a következő üzenete lenne: nem szükséges Isten Fiának engesztelő halála az üdvösségünkhöz. Isten Fia nem halt meg helyettünk a kereszten a megváltásunkért. Az ilyen elképzelés egészen másképp értelmezi az üdvösséget és az istenséget. Ezek szerint a megváltás az ismeret (gnosis), nem pedig a kereszt által lenne. János ezért akarta, hogy az emberek pontosan tudják, ki volt Jézus, és mit tett értünk élete és halála által. Nem akarta, hogy megtévesszék olvasóit e hamis tanítások.

Víz és vér. Gondoljunk e két fogalomra! Hogyan vonatkoznak Jézusra? Hogyan tapasztaljuk a víz és a vér valóságát az életünkben? Más szóval, mit jelent számunkra a keresztség? Mit árul el rólunk? Milyen változások történtek az életünkben? Nézzük meg azt is: mit jelent a kiontott vér fogalma, legalábbis kereszténységünk összefüggésében? Mt 16:24-25; Zsid 12:4


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2009. 3. negyedév

A szeretett tanítvány, János levelei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: