HINNI JÉZUSBAN ÉS A GYŐZELEMBEN (1JÁNOS 5:1-5)

„Mindaz, aki hiszi, hogy Jézus a Krisztus, Istentől született; és mindaz, aki szereti a szülőt, azt is szereti, aki attól született" (1Jn 5:1).

A testvéri szeretetről írt jánosi tanítások után most a Jézusba, mint Krisztusba, azaz Messiásba, Isten Fiába vetett hitnek a kérdése felé fordulunk. Ami azt illeti, a hit és a szeretet témája az 5. fejezet első verseiben találkozik. János szeretné, ha olvasói elhinnék, hogy Jézus a Krisztus. Aki ezt elfogadja, az Istentől született – írja az apostol. Szereti Istent, szereti a többi embert és betartja a parancsolatokat. Aki hisz Jézusban, mint Isten Fiában, a világot is legyőzi (1Jn 5:1-5).

A történelem során sokan szó szerint katonai összecsapásként gondoltak a keresztény embernek a világ feletti győzelemért folytatott harcára. Ez azonban téves elképzelés. Sehol nem olvassuk az Írásokban, hogy a keresztényeknek keresztes lovagokként ki kellene vonulniuk, megtérésre kényszerítve másokat. Az Újszövetség egyetlen nemzetet sem nevez Isten országával egyenlőnek, amit erőszak alkalmazásával kellene megvédeni vagy terjeszteni. A keresztények lelki harcot vívnak. János levelei szerint sem erőszakkal vagy fizikai erővel kell kivívni a győzelmet. A hit az egyetlen, győzelemre vezető út, amely az egyén életvitelében nyilvánul meg.

Az alábbi igékben János a győzelemről, a diadalról beszél. Mit tanulhatunk ezekről az ígéretekről a következő szövegekből? Jn 16:33; 1Jn 4:4; Jel 2:7, 11; 3:5, 21; Jel 12:11

Jézus Krisztus az igazi győztes. Diadala által követői is képesek a győzelemre. Bizonyos értelemben már magukénak is tudhatják Krisztus győzelmét, amit helyettük vívott ki. A győzteseknek nagyszerű ígéretek szólnak: nem kell többé a bűn rabságában élniük (Róm 6:1-6). A Jézusban nyert új életben már az Úrnak szolgálnak, nem pedig Sátánnak, aki egykor uralkodott rajtuk.

Életünk mely területén tapasztaltuk a győzelem és a diadal ígéreteit? Mely területeken vallottunk kudarcot, és miért? Hogyan lehet a miénk a nekünk ígért győzelem? Mi gátolhatja meg, hogy elnyerjük?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2009. 3. negyedév

A szeretett tanítvány, János levelei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: