ÜDVBIZONYOSSÁG

Mire mutat rá az apostol 1Jn 3:19-21 verseiben? Miről van itt szó? Ki az közülünk, aki életében még egyszer se érezte át azt, amiről János beszél?

Milyen problémára világítanak rá 1Jn 4:17-18 versei? Ki az, akit még nem aggasztott ez a gondolat?

Melyik keresztény az, aki önmagára, gyengeségeire, a szeretetének hiányosságaira, a fogyatékosságaira tekintve nem érzett kárhoztatást, bűntudatot, sőt azt, hogy elveszett? Mennyire fontos gondolni arra, hogy Isten hatalmasabb nálunk, a bűntudatunknál és a szívünknél is! Milyen fontos napról napra észben tartanunk, hogy üdvösségünk egyedül Jézuson és értünk vállalt áldozatán nyugszik! Csak rá, és az Ő érdemeire hagyatkozva lehet bizodalmunk és bizonyosságunk.

A bizalom többször hangsúlyt kap János első levelében. János azt szeretné, ha a hívők imáikban bizalommal fordulnának Istenhez (1Jn 3:21-22), ha bíznának Jézus eljövetelének valóságában (1Jn 2:28), és bizalommal tekintenének az isteni ítéletre (1Jn 4:17). Isten jót akar gyermekeinek. Minden félelemtől megszabadulunk, ha az Ő szeretetében alapozódunk meg.

„Sátán tudja, hogy azok, akik Isten bocsánatát és kegyelmét kérik, azt meg is kapják. Ezért eléjük tárja bűneiket, hogy elcsüggessze őket. Azok ellen, akik igyekeznek engedelmeskedni Istennek, mindig okot keres a panaszra. Még a legtisztább és a legértékesebb szolgálatukat is megpróbálja tisztességtelennek feltüntetni. Számtalan szövevényes és kegyetlen módon kísérli meg vesztüket okozni.

Az ember egymaga képtelen kivédeni az ellenség vádjait. Bűntől szennyes ruhában, bűnét megvallva áll Isten előtt. De Jézus, a Szószólónk, eredményesen védelmükre kél azoknak, akik bűnbánattal és hittel reábízzák lelkük megtartását. Képviseli ügyüket, és a Golgota csodálatos érveivel legyőzi a vádolót. Isten törvénye iránti tökéletes engedelmességével minden hatalmat megszerzett mennyen és földön. Kéri Atyját, kegyelmezzen meg a bűnös embernek, és béküljön meg vele" (Ellen G. White: Próféták és királyok. Budapest, 1995, Advent Kiadó. 364–365. old.).

Minek a reményét kínálják ezek az Istentől ihletett gondolatok?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2009. 3. negyedév

A szeretett tanítvány, János levelei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: