MIT TENNE JÉZUS? (1JÁNOS 2:6-8)

Nemrégiben az angol nyelvterületen divat volt a keresztény fiatalok között egy karkötő viselete, amelyen a WWJD kezdőbetűk álltak, az angol „What Would Jesus Do?" (Mit tenne Jézus?) rövidítése. Noha sokan gyerekesnek vélték, a mögötte meghúzódó ötlet jó. Úgy képzelték, egy nehéz helyzetben arra kell gondolnunk, mit tenne most Jézus, és nekünk is hasonlóképpen kell cselekednünk.

Ez szorosan kapcsolódik János szavaihoz. Az igeszakasz első része azt hangsúlyozta, hogy világosságban járni és ismerni Istent annyi, mint engedelmesnek lenni. Az igeszakasz második része pedig felszólítja azokat a keresztényeket, akik az Úrban akarnak maradni és a világosságban járni, hogy életvitelükben kövessék Krisztus példáját. Hogyan tehetik ezt? Ki kell deríteniük, hogyan élt Jézus, és a magatartásukat naponta össze kell vetniük vele.

Más szóval: mit tenne Jézus?

Tekintsük át az evangéliumokat! Melyek a kedvenc történeteink Jézusról? Melyek mutatják be leginkább Jézus személyiségét úgy, ahogy a legjobban hat ránk? Mennyire hasonlítunk hozzá?

Jézus halála és feltámadása az evangéliumok csúcspontja, de elegendő adatot találunk bennük Jézus tanításairól és életéről is ahhoz, hogy megértsük, ideális esetben hogyan kellene az embernek élni.

Ezt azért fontos észben tartani, mert sokan csak Megváltóként, helyettesítőként akarnak Jézusra gondolni, nem pedig úgy, mint Urukra és példaképükre. János egyaránt elfogadta Jézust Megváltójának és példaképének. 1Jn 1:7 verse említést tesz Krisztus megtisztító véréről, amely a helyettünk elszenvedett kereszthalálára utal. 1Jn 2:2 verse szerint bűneinkért Ő az engesztelő áldozat. Jézus valóban a helyettesünk lett. E heti tanulmányunkban azonban egy másik oldala, példaadó élete kerül előtérbe. Kövessük Őt!

Legtöbbünknek, függetlenül attól, hogy kik vagyunk, ilyen vagy olyan nehézségekkel kell szembenézni az életünk során. Gondoljunk most a legnagyobb gondunkra, a legnagyobb küzdelmünkre! Majd kérdezzük meg, „mit tenne Jézus?" Amikor megfogalmaztuk a legjobbnak tűnő választ, tegyük fel magunknak a kérdést: „Mi gátol abban, hogy ugyanígy cselekedjünk?"


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: