SZENTEK KÖZÖSSÉGE

Egyszer valaki azt mondta, hogy Istennek nincsenek unokái, csak gyermekei. A keresztény tapasztalat valóban nem örökletes. Nekünk magunknak kell a szívünkben meghozni a döntést, hogy követjük Jézust. Éppúgy nem teheti ezt meg más helyettünk, mint ahogy nem is tüsszenthet helyettünk más. Saját magunknak kell választanunk, és teljesen átadni magunkat neki. Ebben az értelemben a keresztény lét személyes döntés eredménye.

Ugyanakkor az első néhány versben János a keresztény élet egy másik vetületére is rámutat. Arra szólít fel, hogy fogadjuk el Jézusról szóló bizonyságtételét, és így éljük meg a vele és a többi kereszténnyel való közösséget. Más szóval, a Jézusról való beszéd közösséget épít. Ha elfogadjuk Jézust Megváltónknak, Urunknak, akitől az örök életet kapjuk, ez annyit jelent, hogy csatlakozunk a hívők családjához.

1Jn 1:3 alapján mi jellemzi ezt a közösséget?

Jézus maga alapította meg egyházát (Mt 16:18), és gondját viseli, mint pásztor a nyájának (Jn 10:14-16). Krisztus és az egyház összetartoznak. Jézus és az evangélium hirdetése nemcsak az Atyával és a Fiúval teremt közösséget, hanem más hívőkkel is. A hívőket nem csupán egy láthatatlan mennyei kapocs köti össze, hanem egy nagyon is valós, látható is. A keresztényeknek nem kell magányosan, másoktól elkülönülve élniük e földön, hanem tagjai lehetnek Krisztus közösségének és családjának.

Milyennek írja le az Újszövetség az eszményi közösséget? ApCsel 2:42-47; Róm 12:3-17

Igeszakaszunk János első levele 4. versével zárul. Jánosnak nemcsak az a célja, hogy az emberek közösséget alkossanak Istennel és egymással, hanem az is, hogy az örömük teljes legyen.

A 4. versben talán a már leírtakra tekint vissza. Örömünk teljes, mert Jézus, „az örök élet" megjelent. Az is lehet, hogy előre mutat, az első levél folytatására, amelyben kibontakozik Jézus és az általa elnyert üdvösség, valamint az Istennel való élet (ami a szeretet élete). Végül, és nem utolsósorban, a 4. vers távlatában az Úr eljövendő megjelenésére is utalhat. Így 1Jn 1:1-4 versei felölelhetik a Krisztus születését megelőző időktől egészen a második eljöveteléig tartó időszakot.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: