„AZ ÉLETNEK IGÉJE" (1JÁNOS 1:1-2)

Mit jelent az „életnek Igéje" kifejezés? Miért olyan szabatos megnevezése ez Jézusnak?

1Jn 1:1 verse említést tesz „az életnek Igéjéről". Az Ige kifejezés szerepel Jn 1:1-3 versében is, amely egyértelműen Jézusra utal. A jelenések könyve 19. fejezetében a fehér lovon ülő lovas „Isten igéjének neveztetik" (13. vers). Ez szintén Jézusra mutat. Mivel a jánosi irodalomban az Ige bizonyos szövegösszefüggésekben Jézust jelöli, nagy valószínűséggel 1Jn 1:1 versében is róla van szó.

Ugyanez érvényes az élet kifejezésre is. Jézus önmagáról mondta, hogy Ő „az út, az igazság és az élet" (Jn 14:6). Így az 1Jn 1:2 versében olvasható élet kifejezés is bizonyosan Krisztusra utal. Nem csoda hát, hogy Ő az „életnek Igéje".

Milyen más bizonyítékokat találunk még e versekben arra nézve, hogy János Jézusra utal, amikor az „életnek Igéjéről" ír?

Noha egyesek amellett érvelnek, hogy az „életnek Igéje" kifejezés az evangéliumhirdetésre utal, a bizonyítékok inkább Jézus mellett szólnak. Bár az igaz, hogy Jézus evangéliumát az ember hallhatja a fülével, de szemmel már nehezen láthatja. Arról nem is beszélve, hogy lehetetlen kézzel illetni az „életnek Igéjét", amennyiben az az evangélium hirdetésére utal. Ésszerűbb egy személy hallását, látását és érintését feltételezni, mintsem az evangéliumét. Arról nem is beszélve, hogy a kifejezés, miszerint „az élet..., amely az Atyánál vala és megjelent nékünk" (1Jn 1:2) szintén arra utal, hogy János egy személyre gondolt, amikor „az életnek Igéjéről" írt.

Milyen jelentősége van számunkra annak, ha elfogadjuk, hogy Jézus „az életnek Igéje"? Figyeljük meg a szókapcsolat mindkét elemét, az életet és az Igét! Hogyan segítenek az alábbi bibliaversek e kifejezés jelentését megérteni? Ami pedig még fontosabb, mit jelent személy szerint nekünk? 1Móz 1:14; Dán 5:23; Mt 8:8; 1Jn 1:1-4; ApCsel 17:28


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: