Áldozat

Legtöbbünk szeret fontos emberek társaságában lenni. Egy államfővel, miniszterrel vagy egy hírességgel való találkozás lehetőségét sokan irigylik. Ha ismerünk egy hírességet, vagy csak azt, aki egy fontos ember ismerőse – ez mintha minket is dicsfénnyel övezne. Sokkal természetesebbnek tűnik vágyni a társadalmi ranglétrán való előrejutásra, mint hogy alulmaradjunk. Jézus tanítványai sem voltak mentesek az efféle emberi gyengeségtől.

Mire számított néhány tanítvány – és persze a rokonaik –, amikor Jézus követői lettek? Mit felelt nekik Jézus (Mt 20:20-23; Mk 10:35-41)? Mire emlékeztet ez az emberi magatartás? Lásd Ézs 14:12-14!

Ahelyett, hogy anyagi jólétet és társadalmi rangot ígért volna tanítványainak, Jézus egészen másfajta valóságra készítette fel őket: követésének ára van.

Olvassuk el Mk 8:31-38 verseit! Mit tanulhatunk ebből a szakaszból a tanítványság áráról?

A tanítványság ára című híres könyvében Dietrich Bonhoeffer, az 1945-ben a nácik által meggyilkolt fiatal német teológus arról ír, hogy az isteni kegyelem nem olcsó. Krisztust követni nem könnyű; elkerülhetetlenül szenvedéssel jár. Ahogyan neki szenvednie kellett, úgy nekünk is. Ha olyan életet akarunk élni, mint Ő, szenvedésében és halálában is azonosulnunk kell vele. „A kereszt elviselése nem tragédia. A szenvedés a Jézus Krisztus iránti maradéktalan hűség gyümölcse. Nem véletlenül, hanem szükségszerűen következik be… Csak… a teljes tanítványi elkötelezettséget vállaló értheti meg a kereszt igazi jelentőségét. A kereszt elejétől fogva ott van, az embernek csak fel kell vennie. Senkinek sem kell keresni, szándékosan szaladni a szenvedés után. Jézus azt mondja, hogy minden kereszténynek megvan a maga keresztje, ami rá vár, amit Isten szánt és jelölt ki számára" (Dietrich Bonhoeffer: The Cost of Discipleship. New York, 1965, The MacMillan Company. 98. old.).

Milyen keresztet kaptunk Istentől, amit hordoznunk kell? Mibe kerül Krisztus követése? Ha a válaszunk az, hogy „igazából semmibe", akkor talán el kellene gondolkodnunk azon, mennyire szoros a kapcsolatunk a Mesterrel!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: