További tanulmányozásra:

Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 259–268. old. Itt Ellen White a Tízparancsolat törvényéről ír. Jézus szombatünneplésével kapcsolatban pedig: Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 229–236. old.

Márk evangéliumában (2:27) Jézus felvetette a szombat céljának kérdését. A szombat nem öncélú… Isten az emberiség áldására, testünk megpihenése napjául szánta, ugyanakkor arra, hogy a komoly lelki gyakorlat napja legyen. A farizeusok úgy tekintették ezt a napot, mintha Isten azért teremtette volna az embert, hogy a szombatot szolgálja; nem látták meg benne, hogy a szombat az ember hasznára van. Shim 'on ben Menasaya rabbi Kr. u. 180 körül [Jézuséhoz] hasonló kijelentést tett: 'Isten nektek adta a szombatot, de nem vagytok alávetve a szombatnak'" (Walter F. Specht: „A szombat az Újszövetségben" c. cikke, The Sabbath in Scripture and History. szerk. Kenneth A. Strand. Washington, D. C. 1982, Review and Herald® Publishing Association. 96. old.).

ÖSSZEFOGLALÁS: A szombat Isten ajándéka az emberiségnek. Tökéletes ellenszer korunk nyughatatlanságára és a stresszre. Egy kifejezetten különleges heti időegység, amit Isten „megszentelt" számunkra. Ha helyesen viszonyulunk hozzá, ez a nap a fizikai és lelki pihenés forrása és nagy öröm ideje lehet. Az igazi szombatünneplés legjobb példája Jézus, aki jelentőségteljesen úgy utalt magára, mint aki a szombat Ura.

Beszélgessünk róla!

1. Milyen a „tökéletes" szombat a csoportunk tagjai szerint? Mit tehetünk, hogy a lehető legjobban megközelítsük az ideális állapotot?

2. A tanulmányban szó esett róla, hogy a szombattal kapcsolatos szabályok és tiltások egy része inkább a hagyományokban gyökerezik, mint Isten Igéjében. Beszélgessünk arról, hogy mi kerülhet az ember-alkotta szabályok körébe, ami nincs a Bibliában! Hogyan tehetünk különbséget a két csoport között?

3. Gondolkozzunk a csütörtöki részben felvetett kérdésről! Hogyan mutathatjuk meg jobban a világnak azt a különleges nyugalmat, amit Jézusban élvezünk a szombat által – ami nyilvánvalóvá teszi Krisztus kegyelmének valóságát az életünkben? Vajon mi az, amivel éppen mi kelthetünk rossz benyomást másokban?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: