A kegyelem csodájának képei

Hogyan magyarázzuk el egy 3 éves gyereknek, mi az elektromosság? Hogyan magyarázzuk el az afrikai dzsungel mélyén élőknek, akik soha nem utaztak lakóhelyüktől 40 kilométernél messzebbre, mire valók a közlekedési lámpák, és hogyan működik egy lift? Hogyan magyarázná el egy fizikus Einstein relativitáselméletét annak, aki csak általános iskolát végzett? Hozzánk szólva Istennek át kell hidalnia egy kommunikációs szakadékot, ami sokkal nagyobb az imént említett emberi példákénál. A Jézus Krisztus életében és halálában megmutatkozó isteni szeretetet nem lehet maradéktalanul kifejezni emberi szavakkal. Isten mégis azt akarta, hogy helyes elgondolásunk legyen a megváltási tervről. Ihlette a Szentírás íróit, hogy használjanak olyan szóképeket, amelyek érthetővé teszik a kegyelem rejtélyét. E képeket nem szabad egymástól elkülönítve vizsgálni; összességükben nézve a csodálat és a végtelen hála érzetét keltik.

A kegyelem rejtélyének megértésében melyik szókép segít a legjobban? Ézs 53:7; Jn 1:29

Még milyen szimbólumok mutatják be az engesztelés igazságának további dimenzióit? Mt 20:28; ApCsel 20:28; 1Kor 6:20

Vigyáznunk kell, hogy ne a többi kizárásával vizsgáljunk egy-egy szimbólumot. Akkor kapjuk a véges emberi lények számára felfogható legteljesebb képet, ha öszszevetjük mindazt, amit az engesztelésről tudni lehet. Az értünk fizetett váltságdíj, a magas ár képe rendkívül sokatmondó. „Krisztus megváltott a bűn fogságából, azaz visszavásárolt a bűnből… Ez a hasonlat azt érzékelteti, hogy a) milyen nagy volt megváltásunk ára, és b) egy bizonyos állapotból átkerültünk egy másikba – a rabszolgaságból Isten közelségébe. A megváltás a tulajdonjog fizetség ellenében történő átruházását jelenti" (Edward W. H. Vick: Let Me Assure You. Mountain View, California, 1968, Pacific Press® Publishing Association. 33. old.).

Gondoljunk bele, hogy a világegyetem Teremtője, aki megteremtette mindazt, ami csak létezik (Jn 1:1-3), önként vállalta a keresztet, az örök pusztulásból való megszabadításunk egyetlen módját! Miért kell ennek az igazságnak alapvetően hatni az életünkre? Milyen bolondság volna hagyni, hogy bármilyen földi dolog is eltávolítson a kereszttől!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: