Isten önkinyilatkoztatása a Bibliában

Abból, amit Isten prófétái által a múltban felfedett, nem maradt fenn minden az utókor számára; végül nem került be minden prófétai szó a Bibliába. Az Isten által adott kinyilatkoztatások másik részét azonban le is írták, azt, amit több mint ezerötszáz év alatt néhány tucat ember kapott. Ezeknek az írásoknak a gyűjteménye a Biblia. Jézus és kortársai nagyra becsülték a ma Ószövetségként ismert írásokat. A Szentírás az Újszövetséggel válik teljessé, amely az evangéliumok mellett egyéb, az őskeresztény egyház idejéből való apostoli iratokat tartalmaz.

Pál azt tanácsolta Timóteusnak, hogy szorgalmasan olvassa Isten Igéjét, mert ahogy mondta, ezek „bölccsé tehetnek" a megváltásra. Hogyan írt ebben a szövegösszefüggésben a Biblia hatásáról? 2Tim 3:14-16

„Isten Igéjének nagyszerű dolgairól gondolkodva olyan forrásba pillantunk, amely tágítja és mélyíti látókörünket. Szélessége és mélysége meghaladja felfogóképességünket. Ahogy nézzük, a látomás egyre inkább kibontakozik előttünk, míg határtalan, parttalan tenger tárul elénk. Az ilyen tanulásnak élénkítő ereje van. Az ember elméje és szíve új erőre, új életre kap. Ez a tapasztalat a Biblia isteni eredetének legnagyobb bizonyítéka. Isten Igéje lelki eledelünkké lesz, éppen úgy, mint ahogy a kenyér testi táplálékunk" (Ellen G. White: My Life Today. 26. old.). Ma több Bibliát adnak el, mint valaha. Különböző célcsoportok részére újabb és újabb fordítások tűnnek fel. Vannak olyan bibliafordítások, amelyeket könnyebben megérthetnek a kezdők, mások pedig inkább alkalmasak az istentiszteleteken való használatra. Ez nagyon jó, ám nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a Bibliát szélesebb körben olvassák. Sőt, egyre több jel utal arra, hogy hanyatlóban van a bibliaolvasás a keresztények között, beleértve a hetednapi adventistákat is. Sokan már kevésbé ismerik a Bibliát az előző generációnál. De tudnunk kell, hogy örök életünket kockáztatjuk, ha nem olvassuk Isten Igéjét, ami, ha valahányszor fellapozzuk, mindig új módon, új erővel szól hozzánk!

Mennyi időt töltöttünk a Bibliával a múlt héten? A múlt hónapban? Mennyire kap kiemelkedő szerepet a bibliaolvasás napi programunkban? Hasonlítsuk össze a tévé előtt töltött időt azzal, amit a bibliaolvasásra szánunk! Min kellene változtatnunk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: