Isten a próféták által szól

Sok embernek csupán igen korlátolt fogalma van a prófétaság ajándékáról. A próféciákat a jóslatokkal azonosítják, a prófétákat pedig úgy ismerik, mint akikről elnevezték a Biblia számos könyvét, pedig Isten jóval szélesebb körű feladatot szánt nekik, mint azt gondolnánk. A próféciák sem csak jóslatok, annál sokkal többet jelentenek.

Hogyan mutatja be a Mózes és testvére, Áron közötti kapcsolat a próféta szó valódi jelentését? 2Móz 7:1-6

2Móz 7:1-6 szakasza rávilágít a próféta igazi munkájára. A nagy prófétaként számon tartott Mózest (5Móz 34:10-12) segítette testvére, aki mintha a szóvivője lett volna. Áron úgy közvetítette a fáraónak Mózes üzenetét, mint ahogy a próféták adták át Istenét. „Mózes tehát olyan volt Áronnak, mint Isten, Áron pedig prófétaként állt a fáraó előtt. Emögött az a világos gondolat húzódik meg, hogy nem a prófétáktól ered az üzenet, ők csak továbbadják, amit Istentől hallottak" (Jon Dybdahl: The Abundant Life Bible Amplifier: Exodus. Boise, Idaho, 1994, Pacific Press® Publishing Association. 80. old.).

A próféta olyan férfi vagy nő, aki Isten nevében szól. Mondandójának tekintélye van, mert üzenete Istentől jön, még akkor is, ha a próféta saját szavait használja ennek megfogalmazására. Az Úr elég gyakran választotta a népével való kapcsolattartásnak ezt a formáját, ahogy Ámósz is hangsúlyozza: „…semmit sem cselekszik az én Uram, az Úr, míg meg nem jelenti titkát az ő szolgáinak, a prófétáknak" (Ám 3:7).

1) Próféták név szerinti említése (Lk 1:67; 2:36; ApCsel 13:1) 2) Maradandó ajándék (1Kor 12:28; 14:1-5) 3) Hamis próféták (2Pt 2:1; Jel 2:20) 4) A maradék egyház jellemzője (Jel 12:17; 19:10)

Mit mond a Szentírás a prófétaság ajándékának folytonosságáról az ószövetségi idők után? Vessünk egy pillantást a következő példákra az Újszövetségből! Milyen következtetést vonhatunk le a felsorolt bibliaversekből?

Milyen hatással voltak a prófétaság ajándékát elnyerő Ellen G. White írásai az életünkre? Hogyan szólt már hozzánk Isten az ő szolgálatán keresztül? Hogy válhatnak még inkább javunkra ennek az ajándéknak az áldásai?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: