Isten a lelkiismeretünkön keresztül szól

A lelkiismeretet olyan képességnek vagy belső elvnek tartják, ami segít a jó és a rossz közötti döntésben. Általában még azoknak is van némi elképzelésük arról, hogy mi az, ami erkölcsileg elfogadható, és mi az, amit vissza kell utasítani, akik nem hisznek Istenben (Róm 2:14-15). A keresztények hiszik, hogy Isten a legfőbb Törvényadó, akitől a lelkiismeretünket, az erkölcsi alapú döntésekben segítő eszközt is kaptuk – amit azonban a bűn eltompított. A legtöbb bibliafordítás Ószövetségében nem találjuk meg a lelkiismeret szót, holott az Újszövetségben sokszor szerepel. Ettől függetlenül a fogalom az egész Szentírásban jelen van.

Említsünk meg néhány történetet, amelyben a lelkiismeret hatott az emberek életére (lásd pl. 1Móz 42:18-23; Jn 8:1-9; Mt 27:3-5; Dániel 5)!

A lelkiismeret fontos, de nem egészen megbízható. Néha jó lelkiismerettel nagyon is eltérő következtetésre jutnak emberek arra vonatkozóan, mit tegyenek bizonyos körülmények között. Pál apostol is tudatában volt ennek, ahogy azt 1Kor 4:4 verse is mutatja: „Mert semmi vádat nem tudok önmagamra mondani, de nem ez tesz igazzá, mert aki felettem ítélkezik, az Úr az" (új prot. ford.). Az apostol figyelmeztet arra is, hogy az ember ellen is állhat a lelkiismeret késztetésének. Sőt, mintha némelyek egyenesen forró vassal égették volna ki (1Tim 4:2) vagy megfertőzték volna lelkiismeretüket (Tit 1:15). Viszont fejleszteni is lehet. Ha rendszeresen olvassuk a Bibliát, és imádkozva mély kapcsolatot ápolunk Istennel, sokkal érzékenyebbé válunk a Szentlélek hangjára, aki a lelkiismeretünk által szól hozzánk.

Mielőtt egy fontos erkölcsi kérdésben döntésre jutnánk, mit teszünk? Hallgatunk a lelkiismeretünkre? Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy a halk belső hangot nem nyomják el bennünk más hangok? Honnan tudhatjuk, hogy bízhatunk-e a lelkiismeretünkben? Előfordult már, hogy arra hallgattunk, végül mégis rosszul döntöttünk? Mit tanultunk hibánkból, hogy újból ne essünk azokba?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: