Az Ószövetség Istene – a szeretet Istene

Gyakran mondják, hogy Isten szeretete csak az Újszövetségben nyilvánul meg tisztán, míg az „Ószövetség Istene" az igazságszolgáltatás és a harag Istene. A Biblia alapos tanulmányozása során azonban kiderül, hogy Isten nem kettős természetű. Noha szeretete Krisztusban mutatkozott meg teljes mértékében (ahogy az Újszövetségben látjuk), az Ószövetség Istenét éppannyira a páratlan szeretet jellemzi. Ő nem változik (Jak 1:17). Nem fejlődött a harag vagy az igazság Istenéből fokozatosan a szeretet Istenévé. Isten szeretete örökkévaló. Ószövetségi népéhez intézett szavai mindenkor érvényesek: „örökkévaló szeretettel szerettelek téged" (Jer 31:3).

Isten szeretete a teremtésben (1Móz 1:26-31; 2:21-25) A szombat ajándéka (2Móz 31:12-17)

Vessünk egy pillantást Isten szeretetének néhány ószövetségi bizonyítékára, majd bővítsük a sort további példákkal!

Megoldás a bűnre (1Móz 3:15; 22:8; Ézsaiás 53) A prófétaság ajándéka (Ám 3:7)

Bizonyos történetek és kijelentések az Ószövetségben felületesen olvasva nehezen érthetők. Igaz, szó van bennük vérontásról és háborúról, de ne feledjük: Istent következetesen úgy mutatják be, mint a szövetség Istenét, aki magához vonzza az embereket, és annak dacára sem hagyja el őket, hogy népe időről időre hátat fordít neki.

Mit válaszolunk az ószövetségi háborúkról és vérontásról szóló kérdésekre? Hogyan egyeztethető össze a nemzetek eltörlésére adott parancs (például Kánaán földjének elfoglalásakor) a szeretet Istenével?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: