Szeretet - az élet kötőszövete

Ennünk és innunk kell, hogy életben maradjunk. Folyadék és étel nélkül hamar végünk lenne. De ahhoz, hogy igazán éljünk, szeretetre is szükségünk van. Az élet szeretet nélkül a létezés embertelen formája. Igényeljük a szülők, a család és a barátok szeretetét. Amennyire nélkülözhetetlen, hogy szeretetet kapjunk, épp annyira fontos az is, hogy szeretetet adjunk. Nem lehetünk igazán emberek, ha nem tudunk szeretni. De valljuk be: az igaz szeretet nem velünk kezdődik. A szeretet képességét Teremtőnk ültette belénk (lásd 1Móz 1:26 és Jn 3:16).

Mennyire fontos a szeretet Krisztus követőinek életében? Mt 22:37-39; 1Kor 13:1-3; 1Jn 3:14

Isten szeretete mindig megelőzi a miénket. Bármit mondhatunk, tehetünk, ez így van. Az igaz „szeretet nem pillanatnyi fellángolás, hanem isteni alapelv, maradandó erő. A meg nem szentelt szívből nem eredhet, nem is teremhet meg benne. Csak abban a szívben található, amelyben Jézus uralkodik. 'Mi tehát azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket' (1Jn 4:19). Az isteni kegyelem által megújult szívben minden cselekedet indítórugója: a szeretet" (Ellen G. White: Az apostolok története. Budapest, 2001, Advent Kiadó. 363. old.).

A híres angol író, C. S. Lewis az „ajándék-szeretet" és a „szükség-szeretet" kifejezéseket használva tesz különbséget a szeretet isteni és emberi formája között. Noha Isten mindennél jobban kívánja a szeretetünket, neki nincs úgy szüksége a mi szeretetünkre, mint ahogy nekünk kell az övé és embertársainké. „A szeretettel kell kezdenünk, a valódi kezdetnél, ami isteni energia. Ez az elsődleges szeretet ajándék-szeretet. Istenben nincs csillapítandó vágy, csak adni kész bőség" (C. S. Lewis: The Four Loves. London, 1998, HarperCollins. 121. old.). A mi, emberi szeretetünket át kell alakítania az isteni szeretetnek, hogy amíg ugyan továbbra is vágyódunk mások szeretetére, mégis képesek leszünk valóban, krisztusi módon szeretni.

Mi a különbség az emberi és az isteni szeretet között? Az emberi szeretet mely formája példázza legjobban Isten szeretetét? Hogyan mutathatjuk be jobban Krisztus szeretetét saját életünkben?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: